Васил Янакиев: Тръгнахме със жигулата на баща ни, а сега работим с цяла България

Vasko-Forte

Срещаме се с Васил Янакиев по повод 20 годишнината на “Forte Music” най-големият музикален магазин в Югозапада. С Васил се познаваме от тогава, от създаването на Forte. Работили сме заедно през годините, когато те са били озвучители и са ставали най- яките купони.

Помниш ли как започна с този бизнес?
– През не колкова далечната 1994 и началото на 1995 година, аз и брат ми Емил Янакиев, преди да направим музикален магазин открихме ниша която е свободна в бизнеса, защото почти всичко беше заето тогава. Естествено нищо не е случайно тъй като и двамата сме се занимавали с музика доста време. Свирили сме в различни рок групи, китаро-мандолинен оркестър в читалището в Благоевград. Бих казал, че имаме много добър опит с музикалните инструменти и с музиката, като цяло. И така решихме да открием свой собствен магазин за музикални инструменти, който до тогава липсваше. Взехме едно малко гаражче в центъра на Благоевград и със жигулата на баща ни започнахме да зареждаме стока. От София, от Пловдив… Та така тръгнахме. Не след дълго, гаража започна да става тесен и започнахме да се оглеждаме за по- голямо помещение. Разбира се започнахме да работим и с по- големи фирми.

А сега, какво се случва 20 години по- късно?
– 20 години по- късно, можем да се похвалим със свой собствен магазин. 300 кв.м. в Благоевград, магазини в София, Варна и Русе.

Името “Forte” от къде идва?
– Forte, музиката се отбелязва като силно, това са нотописи… То вие рапърите няма от къде да ги знаете тези неща 😉
Forte Fortissimo, piano pianissimo – тихо – силно, така се изписва в нотописа как да свириш самата динамика. При определени моменти има силно или много силно. И така ние, защото се стремяхме да станем много силни в бизнеса и за това решихме да го кръстим Forte… Forte Music, като: “Силно”…

Разбрах, че сте разширили бизнеса и смело превземате и online потребителите?
– Да, от около 2 години имаме и online магазин www.Muzikalen.bg, който върви много добре. Успяхме да станем и дистрибутори на световни марки, които са в тази област, също така и осветление по клубове и дискотеки, сценични конструкции. Имаме и рентал компания, която се занимава изцяло с озвучаване на мероприятия, на открито, на закрито… с лед екрани, сценични конструкции, ефектно осветление, и озвучаване на големи събития. От 4 години се занимаваме и с това. По морето работим много добре. Работим с много фирми, помагаме си. Те взимат от нас ние от тях. Така съумяваме да се справяме в тези тежки години, защото всеки знае, че не са добри условията за бизнес. Имаше и кризи, които преодоляхме…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 3 – до 9 юли 2015 г./

Forte-Magazin

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене