След мистериозно самоубийство на млад мъж! Обвиниха полицай Илиян Райчев в немарливост за обесилия се на чаршаф арестант

темида

Окръжна прокуратура обвини благоевградския полицай Илиян Райчев в немарливо изпълнение на службата си, в резултат на което задържано лице се обеси в ареста. Инцидентът стана на 8 април миналата година, когато 39-годишният Иван Михайлов е задържан за шофиране в нетрезво състояние. Той бил спрян за проверка на пътя и след като дрегерът показал 1,8 промила, полицаите го качили в патрулката и тръгнали към Спешен център, за да даде кръвна проба. По пътя обаче направил опит да избяга, но той бил неуспешен. Иван Михайлов е задържан в късния следобед в 1-во РУП- Благоевград, където са помещенията за временно задържане.

Тогава на пост № 1 бил Илиян Райчев, който обаче не наблюдавал постоянно и непосредствено чрез системата за видеонаблюдение поведението на задържания Иван Михайлов, който се самообеси с чаршаф. Постовият полицай е обвинен по чл. 389, ал. 3 от Наказателния кодекс за това, че в резултат на небрежното си служебно поведение, като е нарушил инструкцията За оборудване на помещенията за настаняване на задържани лица в структурите на МВР“ е допуснал самоубийството на задържания в ареста. За престъпление против караулната, постовата, патрулната, вътрешната и граничната служба, при което са настъпили вредни последици, се предвижда наказание от 1 до 8 г. затвор. Илиян Райчев работи като охранителен полицай в 1-во РУП – Благоевград и ако бъде признат за виновен по това обвинение, е в много деликатна ситуция, тъй като има условна присъда. Той е осъден на 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок за това, че на 9-и октомври 2010 г. с лек автомобил „Опел Астра“, собственост на частна фирма за лекарства, помита на главен път Е-79 82-годишна благоевградчанка. Инцидентът стана около 13.30 ч в района на подлеза при кв. „Грамада“, където бабата прескочила мантинелата и бутайки ръчна количка е отнесена от автомобила, управляван от полицая със 112 км в час при ограничение от 60 км. Той забелязал старицата в последния момент и набил спирачки, но тя се ударила в предницата на колата, а количката заклещила в колелото. Полицаят се е обадил на телефон 166 да изпратят линейка, но пострадалата жена починала.

Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, като Окръжен съд – Благоевград го осъжда на 11-и октомври 2011 г. на 1 година и 6 месеца пробация. Присъдата е обжалвана от наследника на загиналата жена, който е частен обвинител на процеса. Той настоява да бъде направена разпечатка кой пръв се е обадил в полицията за инцидента, тъй като по време на катастрофата Илиян е бил с неговия баща Борис, бивш полицай. По нещастно стечение на обстоятелствата баща му загина през 2012 г., след като колата му е пометена от влак край село Железница. Софийски апелативен съд отменя пробационата присъда като несправедлива и вместо това постановява 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за 3 години. Присъдата е влязла в сила миналата година, но Илиян Райчев не е отстранен от работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене