Култовият фен Константин Капчин от „Пирин СС“: Продадохме Бербатов с кръчмарска бележка!

Константин Капчин от „Пирин СС“:Започнахме да се подмазваме на Бербатов чак след като стана известен

Алексей ГИЛТЯЙ

Константин Капчин е кул­тов фен от организацията „Пирин СС“. Вече повече от 15 години не пропу­ска мач на любимия си клуб и един от най-раз­позна­ваемите запалян­ковци в региона. Член е на Управи­телния съвет на Сдруже­нието на футболни­те привър­женици и участва в редица инициати­ви в борба­та с хули­ганството.

– Косьо, какво се случва с ор­ганизация­та „Пирин СС“? Ходите ли още по мачове?

– Ходим в намален състав, но продължа­ваме да подкрепя­ме люби­мия отбор. Създадохме „Пирин СС“ за­ради братята Чомбе – едни боклуци от едно петричко село. Това беше съпроти­ва на тяхното управление и след половин година ги из­гонихме.

– Доволен ли си от пред­ставянето на „Пирин“ този сезон?

– Трансферната политика е пълен провал! Получиха се дупки в отбора. Мнението за треньора Радуканов е двус­транно, някои го подкрепят, някои не ги кефи. За мен с наличните ре­сурси Радука­нов се справя добре. Негова грешка е, че не натиска ръководство­то за повече нови играчи.

– В интер­нет е хит твое телевизион­но интервю от „Герена“ преди години. В него отправяш тежки думи към „Левски“.

– Доста емоционален бях, младеж на 18-19 години, който е изпил едно кило ра­кия. Общо взето, пълни глу­пости говорих, ама ето че се е случило.

– Режат ли още съдиите малки отбори като „Пирин“?

– В последно време ми ха­ресва как свирят български­те съдии. Има израстване, правят се грешки, но е нор­мално. Понеже тук липсва качество на футбола, об­ръщаме повече внимание на съдиите и страничните работи. Много ми е кеф, че „Левски“ и ЦСКА съдиите не ги подкрепят, както беше преди 10 и повече години. За „Лудогорец“ има наченки за подкрепа, но май не е пред­намерено. Колкото и да ми е неприятно да го кажа, те играят най-добрия футбол у нас. Съдиите не са свикнали на темпото им и оттам идват грешките. Ако съм на мяс­тото на Домусчиев, изобщо няма да работя със съдиите, защото е безсмислено. Те вече взимат и хубави пари, не вярвам някой нарочно да прави простотии.

– Кои са отборите с лоби?

– Те са ясни – „Лудогорец“, „Левски“, ЦСКА и „Черно море“.

– Има ли черно тото в Бъл­гария?

– Щом има доклади, зна­чи има и уговорени мачове. Най-пресният пример е ма­чът „Левски“ – „Берое“ при юношите, със съдиите от Благоевград. Някой път еди­ният отбор си прави схеми, друг път съдиите, трети път и двата отбора.

– Ти бил си на уговорен мач?

– Да, „Монтана“ – „Пирин“, преди да влезем в „А“ група, предпоследният мач. Кол­кото и неприятно ми е да го кажа, това е двубой, в който „Пирин“ участва в уговорка. Мен ме е срам от този мач, по-добре да ни бяха били с 3:0 и да не влизаме в „А“ група. После за това стра­дахме, защото съдбата си знае работата. При Неделчо Метушев наредихме 15 мача без гол. На по-смешен мач не съм бил. Той не беше на­правен за черно тото, а за да може „Пирин“ да влезе в „А“ група. Не знам дали е плаща­но нещо, или е имало само уговорка. Имаше и една контрола между „Малеш“ (Ми­крево) и „Пирин“ през 2011 г. Футболистите на „Малеш“ оставяха след 70-ата ми­нута нашите играчи да им вкарват голове. Обаче тре­ньорът Коце Ан­гелов-Лаптопа им забрани и се получиха доста куриоз­ни ситуации.

– Предстои конгрес на БФС. Има ли Михайлов конкурен­ция?

– Боби е вреден! Нали зна­ете кой гласува на конгре­са – клубове от населени места, които не сме чува­ли. Президентите от „А“ група са достатъчно под­ли и са влезнали в схеми с Боби. Ще има десет гласа против и пак ще го изберат. Въпросът е, че трябва да има силна ал­тернатива, като например Бербатов. Наско Сираков не е окей. Той е готин, но си е левскар. Не тряб­ва да има такъв човек, толково силно свързан с даден клуб. Христо Стоичков пък е цесекар и оттам ще се получат зависимости, които няма да са приятни. Боби е сребролюбец, не е левскар. Трябва да се измисли форму­ла, в която футболът да вирее. Дали ще е полупрофесионална лига, дали ще е ама­тьорска. В Бълга­рия нямаме за­вод за клечки за зъби, а искаме да правим професи­о­нален футбол. Па­рите, които се дават за за­плати, са не­заслужени. В „Пирин“ заплатите са нормални – по 2-3 хиля­ди лева, и можем да бием всеки един отбор в „А“ гру­па. Значи дру­ги­те не си вършат работата, па­рите се хар­чат безсмисле­но. Не може хо­ра­та да взимат по 500-600 лева за­плата и да дойде някой като Гриша Ган­чев да дава 20 000-30 000 евро. Няма логика. Това не е Англия, къ­дето клубовете са на печал­ба и продук­тът отгова­ря на цените. На­пример мача „Витоша“ – „Пирин“ не знам кой нормален човек го е гледал даже и по те­левизията. Поне ако иг­раят деца или аматьори, няма да им се сърдиш. Купу­ват се на килограм някакви чернилки и отпадаме от раз­ни „Мури“.

– Какво мислиш за трансформациите в ЦСКА?

– И при „Пирин“ имаше тран­сформация, но тръгнахме от „А“ окръжна и минахме през всички дивизии, за да се върнем. Не се е променял форматът на пър­венството, за да може „Пирин“ да играе в „А“ група. Ако искаме да имаме някакви успехи, трябва да има равни прави­ла. Уважение към ЦСКА, обаче има за­кони. Не може някой да го връщат само защото е име и има повече фенове. Всеки компромис води до катаклизми. Нас ни извади­ха справедливо на два пъти от „А“ група, но имаше и дру­ги, които също трябваше да бъдат изхвърлени. Крада аз една кола, ти крадеш, но само мен ме вкарват в за­твора. Просто Боби Михай­лов нямаше топки да ги из­хвърли, дано по-скоро да се маха от футбола.

– Защо толкова мразиш „Левски“?

– Не че ги мразя. Помня времето при Томас Лафчис и Грашнов, тогава започнах да ходя съзнателно на ма­чове. В Благоевград винаги ни биеха с 1:0. Кога с дузпа, кога с гол от засада. Просто бяха гаден отбор. Всеки път имаше нещо сечено и ми е останало неприятно чув­ство. Наско Сираков е над­менен, Лафчис също. Винаги бяха с многото пари.

– Какво мислиш за футбо­лното хулиганство, биете ли се още?

– Мразя футболното хули­ганство! Безсмислено е бъл­гарин да се бие с българин , защото аз съм от „Пирин“, а ти от ЦСКА. Това е пълна тъ­потия. Сега на 23-ти бяхме в Катуница всякакви фенове, за да покажем, че нищо не е забравено от циганското убийство на Ангел и смъртта на Павел преди години.

– С какво друго се зани­маш?

– С онлайн покер се зани­мавах, но и на него му мина времето. Напред съм с па­рите, пет години си поживях хубаво. Сега се чудя с какво да се захвана.

– Харес­ва ли ти национал­ният отбор при Петър Хубчев?

– Нацио­налният отбор се събира три-четири пъти в го­дината, не можеш да направиш отбор, а само да селекти­раш. Прави ми впечатление, че вратарят Благой Макен­джиев не е викан. По-добър от него в „А“ група няма и то не за­щото е от „Пирин“. Пламен Илиев се справя, но Ма­кенджиев е с пет класи над Кита­нов и особено над Митрев. Това е дразнещо, нямам обяснение. Не знам Хубчев как­во гледа! Ако бях национален тре­ньор, поне веднъж в годината щях да дойда да гледам „Пирин“.

– Има ли място Бербатов, който проби в „Пирин“ в управлението на българския фут­бол?

– Не ми харесват някои неща в характера на Бер­батов, но след Стоичков той е най-голямото име. И ние трябва да си го пазим и ценим. Той рано отиде в ЦСКА и в чужбина, има мал­ко странен характер. След един мач с „Пирин“ 1:1 на „Армията“ го псуваха, помня какво им беше отношението на цесекарите. Ако съм на мястото на Бербатов, няма да се върна нито в ЦСКА и „Пирин“. Тук започнахме да му се подмазваме чак след като стана известен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене