WWF – България използва снимка на 15 години, за да събори плана за Пирин

Европейски дипломати: Това е дискредитация на България

 

 

Със снимка на пистата “Томба” в ски зоната на Банско, която е правена преди 15 години, се събират подписи срещу новия план за управление на Пирин, пише „24 часа“.

Старият фотос се вижда на страницата на българския клон на WWF, ръководен от Веселина Кавръкова. Това е организацията, която през годините е правела няколко опита да провали плана не само за Пирин, но и на Рила и Витоша.

Сега върви подписка с призив “Спрете опасния проект за нов план за управление на Пирин, строителството и стопанските сечи”.

Подписката е адресирана до министър-председателя на България, без да се посочва името му – Борисов, Герджиков или друг. В понеделник организацията на Веселина Кавръкова пусна и писмо до президента Румен Радев с призив назначеното от него служебно правителство да върне за преработка плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила.

Писмото е изпратено от името на международната природозащитна организация WWF, но всъщност авторът е г-жа Кавръкова. В него тя обяснява, че от два месеца организацията й води международна кампания и според нея над 50 хиляди вече са се подписали за преработка на подготвяния нов план за управление на парка.

Междувременно български дипломати в различни страни са сигнализирали, че подписалите се за “спасяване на Пирин” са европейски граждани, които дори и не подозират за какво ги използва родната екоорганизация.

Българският клон на WWF праща подписката на колегите си в различни държави, а те от своя страна я разпращат по мейл адресите, които имат на съмишленици в съответните страни.

„Това, което се случва, е дискредитация на България”, коментираха дипломатически източници от две европейски страни, които за „засекли” подписката за Пирин. Според тях подобен дебат трябва да се води не с неинформираните европейци, които слагат подпис, а с експерти от Брюксел, ЮНЕСКО и българските власти, но на територията на България.

А че се случва нещо нередно, е факт – през 2013 г. същите еколози използаха пак онзи кадър от пистата “Томба” в ски зоната, като се опитват да съберат 80 000 подписа, но не успяха.

Организацията на г-жа Кавръкова плаши, че с приемането на плана за Пирин ще се разреши отсичането на хилядолетната Байкушева мура и вековните дървета.

Факт е, че плановете за управление на част от природните паркове се бавят вече с години, въпреки че са минали през обществени обсъждания.

Например този за Витоша закъснява с 2 г. А в него има текстове, които позволяват опазването на природата – като например забрана да се увеличава легловата база и се разрешава единствено да се реновира вече съществуващата.

През 2015 г. мина общественото обсъждане на плана за Пирин, но и досега той не е приет. С него се определят 10% от територията на парка за нова туристическа зона. Но там ще може да има само съоръжения като екопътеки.

Защо отново се прави опит да се стопира приемането на плана за Пирин?

Припомняме, че в обществените поръчки за изработване на плановете за управление участваха фирми на еколозите от коалиция “За да остане природа в България”, където активен член е WWF. Самата г-жа Кавръкова е съпруга на Тома Белев. Той бе спечелил плана за управление на Пирин за 2 млн. лева, но съдът го отстрани поради ниска квалификация на експертите, които работеха по заданието. Еколозите не успяха да спечелят и нито един от трите планове и загубиха над 7 милиона лева. До преди няколко години те безпроблемно печелеха подобни конкурси.

Според експерти по управление на парковер определени организации имат интерес да се бави приемането на плановете.

Според еколозите от плановете трябва да отпаднат елементите, които можели да доведат до застрояването на парковете и до изсичането на вековни гори в облага на корупционни интереси.

Планът за Пирин обаче не само не разрешава, но категорично забранява, под заплахата и от наказателна отговорност, всякаква сеч и дърводобив на територията на целия национален парк.

Текстовете в плана буквално следват тези в Закона за защитените територии. В него е предвидено, че при нарушение на забраната за сеч има глоба от 1000 до 20 хил. лева и лишаване от свобода до 6 г.

При рецидив или ако нарушението е извършено от повече лица, законът предвижда до осем години и санкция до 15 хил. лв.

Когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от петдесет хиляди до петстотин хиляди лева.

Другата лансирана теза от еколозите от WWF е, че в целия Пирин безконтролно ще се строи. И в предишния план за управление, и в новия е абсолютно забранено строителството, включително на лифтове и писти, на територията на Пирин като обект на световното природно наследство.

Всички забележки на екозащитниците, граждани и организации по проектите на плановете за управление на националния парк “Пирин” и природния парк “Витоша” ще бъдат отразени и разгледани от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите, преди да реши дали да одобри документите. Това увери ексминистърът на околната среда Ивелина Василева през 2016 г. От ведомството неколкократно заявяваха, че ще се вслушат в съветите и ще вземат предвид всички възражения.

Факт е, че плановете бяха върнати няколко пъти за преразглеждане.

Ако обаче отново бъдат забавени, ще бъдат загубени милиони и ще има наказателна процедура срещу България от ЕК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене