Сагата с кабеларките в Благоевград продължава! 6 дни благоевградчани са без интернет и телевизия, фирмите най-нагло прибират таксите, но мълчат за компенсации…

Обход на всички райони в Благоевград, в които от средата на октомври инспектори от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ – София прекъсват въздушните кабелни мрежи на телевизионни и интернет доставчици, ще предприемат експерти от Общинска администрация. Това съобщиха от кметството във връзка с играта на „котка и мишка“, при която от софийската фирма режат незаконните кабели, а след тях техници от кабелните оператори минават и отново ги „връзват“ по стария, незаконен начин.

Стотици благоевградчани се оказаха вече цяла седмица в капана на кабеларките. Като редовни клиенти хората са си платили за услугата, от която обаче са лишени. Десетки са сигналите в общината и на редакционните телефони в „Струма”, много от потърпевшите са хора, чийто бизнес е невъзможен без интернет, а основният въпрос е кога ще приключи хаосът с включване и изключване. През кол центровете за обслужване на клиентите фирмите доставчици „Булсатком“, „Виваком“, Нетсърф“, „Телекомгруп“, „Пирин ТВ“ и „КИС БГ“ отказват всякаква конкретна информация, единственият им отговор е, че се работи по въпроса и в най-кратък срок ще се възстанови подаването на сигнал.

„Възстановяването на мрежата изисква време, на места става за 2-3 часа, на други ще ни отнеме до 2-3 дни“, заяви Емил Радев, който стопанисва „Пирин Сот“ и единствен коментира скандалната ситуация.

На въпрос кой и как ще компенсира клиентите, всички мълчат. В договорите е включена клауза, че при проблеми, които се отстранят в рамките на 3 дни, компенсации не са предвидени. Клиенти на „Телекомгруп” обаче 6 дни вече са лишени от услугите, за които авансово са платили.

„Имаме подземна инфраструктура и опитваме максимално бързо да я оживим, това обаче изисква огромни инвестиции, които повечето оператори нямаме и затова го правим поетапно“, обясни причините за ситуацията Радев.

На въпрос от „Струма“ чий е ангажиментът да следи и санкционира за незаконното повторно свързване, от ДНСК изрично подчертаха, че административният контрол върху законосъобразното изпълнение на кабелните мрежи от 4-а, 5-а и 6-а категория, в които попадат и тези в Благоевград, е изцяло в компетентността на Общинската администарция, а органите на ДНСК нямат основание за извършване на нови проверки на въздушните електронни съобщителни мрежи. От кметството уточниха, че нарушителите, които са си позволили отново да нарушат закона и са пуснали кабели между блоковете и дърветата, ще бъдат санкционирани.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search