Роми нападнаха с камъни служители на ДГС-Петрич по време на акция срещу незаконен добив на дървесина

Роми нападнаха с камъни служители на ДГС-Петрич по време на акция срещу незаконен добив на дървесина.

Инцидента стана вчера малко след 18:30 часа, между град Петрич и село Митиново. След сигнал за незаконен добив на зелени тополи, горските служители Виктор Бързаков, Николай Манолчев и Манол Манолов посетили мястото, където намерили четири каруци с по четирима роми, които рязали зелени тополи.

Ромите започнали да хвърлят камъни по горските служители. Длъжностното лице Виктор Бързаков е ударен с камък в гърба. Според източник, Ромите успели да избягат. Задържани са две от каруците с незаконна дървесина, останалите две са избягали. Във всяка каруца имало по около 2 куб., дърва. Поголовна сеч е нанесена на около 5 декара тополови насаждения. Една каруца тополи ромите продават за 50-60 лева. Според горските подобни ситуации се случват почти всяка вечер.

За инцидента е подаден сигнал в РУ-Петрич. Полицията издирва ромите вандали.

Припомняме, че от подобни вандалски набези директорът на „Държавно горско стопанство Петрич” инж. Стоян Дъгалов от днес е с прекратен договор за управление.

 Мотивите за освобождаването му от длъжност са непрофесионални действия при изпълнение на служебните му ангажименти и неупражнен контрол, с което са създадени предпоставки за груби нарушения на Закона за горите. ЮЗДП ще предостави допълнителна информация за резултатите от извършените проверки за дейността на ТП „ДГС Петрич”.

Временно „ДГС Петрич” ще бъде ръководено от инж. Христо Митов – зам.-директор на териториалното поделение на ЮЗДП.

Във връзка с публикации в електронни издания от 23 ноември, в които се съобщава за напрежение в Петрич, създадено от жители на ромската махала заради проблеми при осигуряването на дърва за огрев, ЮЗДП предоставя следната информация:

Проведена среща с представители на недоволстващите роми в града. Предприети са действия за снабдяването им с дърва, като списъкът с нуждаещите си ще бъде проверен и заверен от общината в Петрич, след което държавното горско стопанство в кратки срокове ще осигури дърва.

Очаквайте подробности!

– See more at: http://pirinsko.com/romi-napadnaha-s-kamyni-slujiteli-na-dgs-petrich-po-vreme-na-akciq-sreshtu-nezakonen-dobiv-na-dyrvesina-28074.html#sthash.4uG3NNiM.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене