Опасна улица без тротоари в Благоевград

Зрители на БНТ от Благоевград сигнализираха за опасна за пешеходците отсечка от улица „Трети март“ до квартал „Баларбаши“. Хората се оплакват, че липсата на тротоар и улично осветление в района прави трудно преминаването на възрастни, болни хора и особено на майките с детски колички. Живеещите в района хора години наред са настоявали този проблем да бъде решен.

Пътната настилка на улицата била подменена преди повече от половин година, но така и не е направен тротоар. Придвижването на хората е затруднено и от паркираните автомобили от другата страна на улицата. Заради липсата на пешеходна зона те се движат по пътното платно, а това създава опасност за живота им.

Венета Хайдушка: „При по-силни дъждове и валежи, няма къде да се стъпи, къде да се ходи. Постоянно лавираме между паркирани коли. 00.57 Опасно е придвижването, надолу много шофьори карат с несъобразена скорост, на самия завой, тука нагоре няма никакъв тротоар“.

За да избегнат опасния участък и натоварения трафик по улица „Трети март“, хората използват пряк път през улица „Ангел Кънчев“, който крие други опасности за минаващите оттам.

Венета Хайдушка: „Сега се стъмва много рано, детето и въобще като се прибираме там няма никакво осветление и е по-бавно придвижването“.

Хората настояват в опасния участък от улицата, който е около един километър, да бъде изградена пешеходна зона в най-кратки срокове. От общината в Благоевград казаха, че проблемът не може да бъде решен скоро, защото предстои процедура по отчуждаване на терените пред жилищните кооперации.

инж. Цветан Попниколов – експерт „Инвестиционен контрол“ в община Благоевград: „Тротоарите са заети от собствениците на имоти и претендират за отчуждаване, след като приключи тази процедура, тогава ще бъдат изградени“.

Инженер Попниколов каза още, че очакват отчуждителните процедури да приключат до лятото на следващата година. А в неосветения участък между двете улици, където хората използват стълбите, за да стигнат до домовете си, ще бъдат поставени нови кабели за осветителните тела. /bnt.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене