ВАС изтегли с три месеца по-рано делото относно терена за депо в Джерман

Делото за регионалното депо за битови отпадъци в село Джерман ще се проведе по-рано от определеното време, това съобщи зам.-кметът на община Дупница Красимир Георгиев.

Върховният административен съд (ВАС) изтегли с 3 месеца напред заседанието, до което се стигна след обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на терена в землището на с. Джерман. Заседанието ще бъде на 12 декември тази година вместо през март 2017 г.

Датата е променена след подадени писмени искания от 6-те общини, които ще ползват бъдещото депо. Промяната се налага, за да бъдат спазени сроковете за кандидатстване за финансиране. Георгиев припомни, че средства може да бъдат отпуснати по Оперативна програма “Околна среда”. За целта проектът трябва да бъде входиран до 21 април следващата година.

Програмата ще финансира компостираща и сепарираща инсталация, а останалите необходими средства ще бъдат осигурени от ПУДООС, обясни още Красимир Георгиев. Експертната комисия, избрана от политическите групи в Общинския съвет, която трябваше да извърши обследване на възможните 8 терена, плюс двата допълнителни, предложени от сдружение “Бъдеще за Джерман”, ще обяви резултатите от работата си на 17 ноември.

В четвъртък експертите ще предложат оптималния според тях терен за бъдещото депо за отпадъци, след което Общинският съвет трябва да го одобри. Ако те предложат друго място, от общинската управа ще трябва да търсят нови решения, а за това ще е нужно и време. Красимир Георгиев подчерта, че срокът за финансиране може да се спази единствено с готовия вече проект за изграждане на съоръжението край Джерман.

Стана ясно още, че срокът за подаване на документи за кандидатстване за изграждане на сепариращи и компостиращи системи е до 21 април. Ако ВАС потвърди обжалваната оценка за въздействие върху околната среда, ще бъдe проведено ново обществено обсъждане с местното население.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене