Ученици поеха управлението на Община Благоевград за един ден

Ученици от две благоевградски училище поеха символично властта в община Благоевград днес. Възпитаници на Математическа гимназия „Акад. С. П. Корольов“ и ПГИ „Иван Илиев“ днес седнаха в столовете на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, зам.-кметовете и директорите на дирекции в община Благоевград. 

Преди да се разпределят по ресори 17-те ученици се срещнаха с градоначалника д-р Камбитов в кабинета му, където накратко се запознаха с работата му като кмет на най-голямата община в Пиринско.

„Днес ще имате възможност да видите какво правим, с какви проблеми се сблъскваме, как търсим тяхното решение. Нещата отвън изглеждат лесни, но като постоите малко повече време ще видите, че не е точно така“, сподели с учениците градоначалникът.

Той запозна учениците със заместник-кметовете Христина Шопова, Иво Николов и Янко Янков, както и с главният юрист на общината Антония Методиева. Копирано от E79news

„Всеки акт, каквото и да излезе, трябва да мине през юриста. Каквото и да тръгнем да правим трябва да мине през юриста. Така, че той е на същото ниво като важност като заместник-кметовете“, добави Камбитов.

 Градоначалникът накратко запозна учениците и с връзката между администрацията и Общински съвет Благоевград. 

„Община Благоевград без Общински съвет не може да работи. Каквото и да реши кметът, без одобрението на Общински съвет няма как да се случи“, обобщи градоначалникът. 


По време на срещата си с учениците кметът сподели, че на каквато и позиция да си е добре да се съобразяваш с мнението на другите и да изслушваш. Копирано от E79news

„Няма някой безгрешен. Това да стоиш на едно позиция и да не отстъпваш от нея не е добро за един ръководител“, добави Камбитов.

 Днес на мястото на кмета в община Благоевград седнаха не един, а трима ученици, които се включиха и в първата оперативка на ръководството на общината.  

Ученичката Полина Георгиева  седна и на мястото на председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков. Единадесетокласничката от Професионална гимназия по икономика се запозна с дейността на ОбС-Благоевград, неговата структура и работа. 

Поли пожела на председателя на ОбС да взима най-добрите решения за гражданите, всичко да е честно и прозрачно. 

От своя страна Радослав Тасков сподели, че бъдещите управници на общината трябва да заложат всички на образованието си. 

„Съветът, който давам аз на своите деца е, ако решат да изберат да се занимават с обществена работа, да внимават много когато градят своята автобиография. Когато човек има амбицията да застане на една обществена длъжност и да попадне под светлините на прожекторите всеки един детайл от неговата биография се гледа. Нека младите да четат, защото от книгите се научава много. Ако са се насочили към местното самоуправелние, е хубаво учениците да са подготвени, информирани“, добави още Тасков. 

 Всички ученици получиха сертификати за участието си в  инициативата „Мениджър за един ден“, която се организира ежегодно от „Джуниър Ачийвмънт“ – България. Копирано от E79news

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене