ИТН остава опозиция, няма да влиза в разговори с партията с трети мандат

Снимка: БГНЕС

Нямало значение дали ще е БСП или ИБГНИ

Няма промяна в позицията на ИТН и от политическата сила няма да влизат в разговори за третия мандат, който е последната надежда този парламент да излъчи правителство.

Президентът Румен Радев вече обяви, че той ще вречи третия мандат в петък, но отказа да посочи на коя партия ще го даде.

Без ИТН обаче трудно ще се стигне до избор на кабинет.

„Ние вече казахме, че няма да влизаме в разговори за трети мандат повече от ясно“, отсече днес Ивайло Вълчев.

Той отсече, че за пореден път в последните няколко дни ще повтори, че тяхната позиция остава непроменена от това, което е била вчера, онзи ден, по-онзи ден.

А относно идеята на председателя на ПГ ИБГНИ Мая Манолова третият мандат да се разглежда като втори опит за правителство на ИТН, Вълчев използва за коментар пример с рожден ден.

„Представете си, че през януари месец, Вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: Ами кой друг ще дойде, те какво ще подарят, какво ще има за ядене, какво ще има за пиене. Не, няма да дойдем, ще кажем и на другите да не идват и въобще вашият рожден ден през януари не е добра идея. След което през декември същите хора идват при вас и казват: Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември?“, каза той.
„Правителство на ИТН с третия мандат? С третия мандат ще бъде възможно правителство на този, на който бъде даден“, коментира и председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов на въпрос за идеята на Мая Манолова.

Той призова да се изчака първо президентът да връчи мандата и да стане ясно коя политическа сила го получава преди да се правят коментари.

„Ще коментираме след като президентът връчи мандата и имаме вече възможност да коментираме факта, а не хипотези“, каза Иванов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също отказа коментари преди връчването на третия мандат.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене