Бивш шеф на КАТ осъди полицията, арестували го неправомерно

Административният съд в Перник отмени като неправомерна заповед за задържане за 24 часа на бившия началник на сектор „Пътна полиция-КАТ“, а след това и на „Охранителна полиция“ и на СОТ Богомил Точев. Той е обжалвал ареста, извършен от служител на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР. С решението на съда ОД на МВР – Перник трябва да заплати на бившия полицейски шеф 810 лв. разноски по делото, каквито претенции е имал.

Точев е бил задържан на 19 август т. г. със заповед за задържане от инспектор на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, като не му е било обяснено за какви действия или бездействия е бил задържан. Той е бил обвинен в опит да регистрира автомобил в пункта на КАТ в Перник, без да представи колата. Съдът е установил, че в заповедта за задържане не е посочен мотивът за задържане. Още повече, че от офиса на Точев са иззети документи и компютър, а той няма да се укрие.

От полицията представителят на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ е изразил становище, че обжалваната заповед е законосъобразно издадена, тъй като са налице данни за извършено престъпление, позовавайки се на преписка от задграничен представител на МВР в Мадрид. По време на задържането не са нарушени права на жалбоподателя, поради което заявява становище, че заповедта е законосъобразна и трябва да бъде потвърдена. Съдът обаче е установил нарушения при издаване на заповедта и я отменя, като осъжда ОД на МВР да заплати на Точев разноските по делото в размер на 810 лв. Решението на Административния съд в Перник подлежи на обжалване пред ВАС.

В края на миналия месец излезе и решението на Административния съд, с което бе отменена заповед от директора на ОД на МВР за наказание на настоящия шеф на „Пътна полиция-КАТ“ Слави Лазов. Над 20 са отменените от съда наказания на служители на полицията в Перник.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене