„Зелените“ продължават с атаката срещу магистрала „Струма“, дават ги на прокурор заради удари по националната сигурност!

Заради дейността на „зелените“ десетки региони се обезлюдяват, инвестиции за милиони са блокирани

Разследване на Тодор ТОДОРОВ

Представители на орга­низациите от коалиция­та “За да остане природа в България” извършват действия срещу национал­ната сигурност на стра­ната – това е записано в сигнал до главната про­куратура, който подгот­вят от политическия клуб “Екогласност”, научи Топ ПРЕСА.

Конкретните имена в сигнала са на двама чле­нове от комитета за на­блюдение на изграждане­то на магистрала “Струма” – Андрей Ковачев и Петко Ковачев. Първият ходи на заседанията на звеното от името на Сдружение за дива природа “Балкани” и коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”. Вторият представлява Института за зелена поли­тика. В комитета двамата бранят интересите на кръ­га еколози около нелеги­тимния председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Самата цел на комитета е прозрачност и бързина при работата върху до­вършването на АМ “Стру­ма”. В него членуват 36 души – представители на официалните власти, експерти по пътно строи­телство, учени, природо­защитници. Работата по завършването на магис­тралата в момента е под въпрос, защото двамата еколози непрекъснато са­ботират дискусиите, на които трябва да се разглеждат важни ре­шения за трасетата.

Всъщност Петко Ковачев и Андрей Ковачев прокарват лобистките интере­си на коалиция “За да остане природа в България”. От годи­ни обединението от няколко неправител­ствени организации се опитва да прока­ра реализацията на строеж на 15,2-кило­метров тунел през Кресненското дефиле, което е част от лот 3.2 от “Струма”. Въпреки че неговото изграждане се изчислява на над 1 млрд. евро, зелените са катего­рични, че това е най-добри­ят вариант. През пролетта на тази година те привид­но се съгласиха за въз­можността движението в посока Гърция да бъде извадено извън дефилето, а другата част от “Струма” да остане в пролома и да бъде ремонтирана. Преди няколко седмици те изля­зоха с неочакван ултима­тум – или тунел, или ця­лото движение се вади от дефилето, друго не може. Второто оскъпява многократно лот 3.2 от аутобана. Забавянето на “Струма”, която е част от паневропейския транс­портен коридор №4, може да излезе скъпо на данъ­коплатците, припомнят пред Топ ПРЕСА членове на комитета за наблюде­ние. Ако магистралата не бъде завършена до 2020 г., страната ни ще трябва да връща парите, отпусна­ти за лот 3, както и за ос­таналите вече изградени или строящи се отсечки. Сумата е над 1 млрд. лева. Именно това е един от ар­гументите в сигнала до прокуратурата.

Членове на комитета задават и въпроса кога службите за сигурност ще обърнат внимание на дейността на зелените. От години те усвояват мили­они от ЕС за съмнителни проекти. Когато не полу­чат това, което искат, пла­шат властите с протести, с които блокират пътища или възлови кръстовища в столицата.

Последните действия на Белев и компа­ния удариха директно по националната сигурност – екологът прати писмо до областния управител на Бургас с ултиматум да спре изграждането на оградата по българо-тур­ската граница, която спи­ра бежанския натиск, тъй като тя минавала през ре­зервата “Узунбуджак”.

Действията на зелените и в друг сектор – икономи­ката – застрашават сигур­ността на страната. Със саботажите си на проекти в зимния и летния ту­ризъм групичката еко­лози спира инвестиции за милиарди, а в регионите, където плановете са зам­разени, населението ми­зерства. Хората напускат районите в търсене на по­минък и те се обезлюдя­ват.

Въпреки това служби­те за сигурност и проку­ратурата до днес не са предприели действия, за да разбият екологичната мрежа, която е оплетена във финансови и лобистки интереси.

ПОРЕДЕН ДОНОС СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ, КЛЕВЕТЯТ НА МЕЖДУНАРОДНО НИВО

Клеветническата кампа­ния на зелените в между­народен план продължава усилено през последните месеци. Членовете на ко­митета за наблюдение на “Струма” Петко Ковачев и Анд­рей Ковачев са подписали поредния до­нос до постоянния коми­тет на Бернската конвен­ция (еврозвеното, което отговаря за спазването на природозащитните дирек­тиви) по до­клад, който громи проек­тите за строеж на аутобана. Те защитават тезата, че 15,2 км тунел е един от най-до­брите вариан­ти. Настояват евроинститу­циите да отво­рят така наре­ченото досие за България, което ще дове­де до налагане на санкции. Заради до­носа десетки експерти от строителни, академични и различни от зелените еко­организации изпратиха своите аргументи в ко­митета на конвенцията. В него те обясняват своята гледна точка за проекти­те за “Струма” и дават ар­гументи срещу идеите на природозащитниците на Белев.

Писмото явно е имало ефект, защото голяма гру­па зелени, предвождани от Петко и Андрей Коваче­ви, заминават идната сед­мица за Страсбург, където ще останат седмица, за да опитат да убедят комитета да удари по българската държава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене