Какво работи президентът на Република България

Какво работи президентът на България, когото единствен от първите държавни мъже/жени народът избира пряко един път на 5 години. И който всеки месец според новите изчисления на статистическия институт ще се разписва срещу заплата от 10 000 лв.

Този пряк избор е обвързан с постановената в конституцията уникална роля на държавния глава – той символизира единството на нацията и представлява държавата в международните отношения.

Президентът е самостоятелна институция в системата на държавните органи. Той не принадлежи към нито една от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, но взаимодейства с всяка от тях. Именно затова мандатът му е 5 г. и е направен така, че да се разминава с този на парламента.

Държавният глава има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание. Президентът насрочва избори за народни представители, които се провеждат до 2 месеца след изтичане на 4-годишния мандат на парламента. Пак той пуска указа, за да се насрочат избори и за български депутати в Европейския парламент, за кметове и общински съветници, определя датата за провеждане на национално допитване.

Това, разбира се, до голяма степен е формално. Но и него няма право да стори, ако остават по-малко от 3 месеца до изтичането на мандата му. Така, ако сега се стигне до оставка на правитеството и това НС не може да излъчи ново, президентът няма право да разпусне парламента, а само да излъчи служебен кабинет. Именно излъчването на служебно правителство обаче е сред най-големите лостове за влияние на държавния глава. Той посочва министрите, които освен да организират предсрочните парламентарни избори, могат да прокарват в голяма степен и зададени им от президента политики.

Има водеща роля и в процедурата за съставяне на редовно правителство. Той провежда консултации с парламентарните групи и възлага проучвателен мандат на кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата по численост парламентарна група. Ако в 7-дневен срок кандидат-премиерът не успее да предложи състав на МС, възлага мандат на втората по големина парламентарна група, при неуспех – на една от следващите по негов избор. Именно тук понякога е голямата игра с участието на президента, когато с мандата на някоя от малките ПГ основните партии излъчват правителство.

На държавния глава принадлежи правомощието при необходимост да свика Народното събрание, ако то не заседава. Той свиква на първо заседание всеки новоизбран парламент. Има право на законодателна инициатива за промени в конституцията Но пък не може да внася проектозакони в НС. Както и да спира вече приети закони, налагайки им вето. Депутати могат да ги приемат наново с обикновено мнозинство.

Никой освен президента не може да приема акредитивните писма на чуждестранните посланици у нас. По конституция той назначава и освобождава българските посланици по света, както и постоянните представители в международните организации, но по предложение на МС.

Реално той има скромна своя квота, която обикновено се заема от най-близките му секретари и съветници. Назначава двама в СЕМ, по един в комисиите за предотвратяване на конфликт на интереси и за отнемане на престъпно имущество. Един член на Комисията за регулиране на съобщенията и 3-ма от УС на БНБ също се излъчват от него. Той назначава и освобождава председателите на Върховния касационен, Върховния административен съд и главния прокурор по предложение на пленума на ВСС. Не може да откаже акта при повторно предложение.

Шефът на ДАНС, директорът на Националната разузнавателна служба, началникът на НСО и главният секретар на МВР също се назначават с негов указ, но по предложение на МС. Четирима конституционни съдии излъчва президентът. Освен това може да отправя питания до КС за задължителни тълкувания и противоконституционност на законови текстове, което е третият най-сериозен лост за влияние.

Президентът може да сключва и международни договори от името на държавата. Може да опрощава несъбираеми държавни вземания. Като върховен главнокомандващ назначава висшия команден състав на въоръжените сили. Той оглавява Консултативния съвет за национална сигурност, който е съвещателен орган. Заблуда е, че президентът награждава с ордени. Той връчва отличията, но това пак става по предложение на правителството./“24 часа“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене