ЕКСКЛУЗИВНО!!! Пет страни от Европа с извънредно положение

Съветът на ЕС прие днес решение, с което се удължават с още три месеца – до февруари, проверките по вътрешните граници на Шенген, предаде кореспондент на БТА.

Пет държави от Шенген запазват правото да продължат контрола. Отбелязва се, че граничните проверки трябва да бъдат ограничени по време, място и честота.

Окончателното решение беше прието от правителствата на държавите-членки след предложение на Еврокомисията, поясни БНР..

Т. нар. Балкански път от Гърция през Македония и Сърбия към Западна Европа месеци наред вече е затворен и потокът от нелегално пресичащи границите секна.

Въпреки това Брюксел реши, че все още има риск за по-богатите държави, които са крайна дестинация на мигрантите. Това са Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия.

Разрешението за запазване на граничния контрол е по правилата за действия в извънредни ситуации. Съветът го препоръчва само като последна възможност за опазване на вътрешния ред и за предотвратяване на незаконно движение на  мигранти.

Петте държави трябва да оценяват обстановката всяка седмица и да докладват на Европейската комисия всеки месец. Те могат да премахнат проверките преди изтичането на трите месеца, ако има необходимите условия.

„Въпреки, че все още ситуацията в Шенген не се е нормализирала напълно, има подобрение – заяви вътрешният министър Роберт Калиняк от Словашкото ротационно председателство. – Затова удължението на мерките е само с 3 месеца.“

Вчера Калиняк каза на българския ГКПП „Капитан Андреево“, че границите не само на ЕС, но и на Шенген трябва да започват от тук.

Проверките, уточнява БНР, ще бъдат на австрийско-унгарската и австрийско-словенската сухопътна граница, както и по тази между Австрия и Германия.

Контрол се запазва и по фериботните линии между Дания и Германия и тези до Норвегия; на шведските пристанища и на моста над Йоресунд, съединяващ датската столица Копенхаген със шведския град Малмьо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене