Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов: Не са важни партиите, а интересите на хората!

Владимир СИМЕОНОВ

Община Гоце Делчев строи блок за хора в нужда с европейски пари, гради детска градина в с. Лъж­ница с кредит. Диалог и ба­ланс с централната власт, която и да е тя, а не кон­фронтация, защото това е в ущърб на избирателите, казва в интервю пред Топ Преса градоначалникът Владимир Москов.

Владимир Москов e кмет на община Гоце Делчев от 1995 г., в момента упра­влява за шести пореден мандат. Има магистър­ска степен по педагогика и допълнителни обучения – „Европейският съюз и местно самоуправление“ и „Местното самоуправление и местното икономическо развитие“. От години е член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз, наскоро бе избран за член на Бюро­то на Комитета на региони­те. Член е на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Семе­ен, има две дъщери.

– Г-н Москов, как приема­те полученото признание в Европа да сте част от Бюро­то на Комитета на региони­те?

– Признанието, каквото и да е то, означава преди всичко отговорност. Отго­ворност пред тези, които са ти гласували доверие и пред тези, които представляваш. От доста време съм в Ко­митета на регионите, но за първи път този мандат бях избран единодушно в Бю­рото. Това е ръководният и координиращ орган. Там се изготвя дневният ред на за­седанията, решенията, ста­новищата. Следващото ни събиране е през декември. Ние сме представители на местната и регионалната по­литика на изборни длъжнос­ти. Заедно с мен в Бюрото е и Малина Едрева. Разисква­ме всички въпроси, които се дискутират в Европейския парламент, в Европейската комисия. Даваме нашите съображения, понякога из­разяваме несъгласие, да­ваме нашите предложения. Работим в пълно съгласие и в консенсус. Решенията се вземат след открити дебати, първо в комисиите, после на пленарните заседания. Ра­ботата ни е може да се взе­ме като пример в България. И тук да се работи по-този начин – при загърбване на политическите пристрастия и за благото на хората.

– Да останем на европей­ска вълна. Кои са ев­ропейски­те проекти, които изпъл­нявате в мо­мента и тези, които пред­стои да реа­лизирате?

– Основ­ните ни дей­ности са по Оперативна програма „Ре­гиони в рас­теж”, където предвидени­те средства за община Гоце Делчев са в размер на 19 мили­она лева. Ще обновим из­цяло Запад­ния квартал на града, ще ремонтираме две училища и две дет­ски градини. Емблемата на града – Културния дом, също ще бъде обновен, там нищо не е пипано от 1989 година. Ще осигурим и ново оборудване, и външен ре­монт. Много се радвам, че ще реализираме един социа­лен проект – ще построим блок с 30 жилища, в който ще настаним хора в крайна нужда и граждани, които са с рисков социален статус. Ако остане ресурс от про­грамата, сме предвидили обновяване на Южния квар­тал и на още едно училище. По програмата за развитие на селските райони ще на­правим цялостна рехабили­тация на 14-километровия път от село Баничан до се­лата Корница и Брезница. Нова настилка, мантинели, пътна маркировка, канавки. Искаме да инвестираме и в изграждането на нов път с дължина 2 километра. Той ще минава от града през местността Текето до меж­дународния път за Драма. По този начин ще облекчим трафика в населеното мяс­то, колите ще минават по този обходен път. Вторият ни проект по тази програма е за благоустрояване на ули­ци в селата Мусомища,Бани­чан и Брезница, стойността му е 2 млн. лв. Ние пък пое­маме ангажимент да подме­ним водопроводната мрежа за наша сметка. Предстои официално откриване на спортната зала, която е мно­гофункционална и е най-го­лямата в Пиринския край – с 1300 седящи места. Няколко вида спорт ще се практи­куват в нея. Наскоро мина Приемателната комисия и нямаше нито една забележ­ка. 3,5 млн. лв. ни даде дър­жавата за строителството на залата, 500 000 лв. осигу­ри общината. Единадесет са жилищните сгради, които до момента са санирани в Гоце Делчев със средства по про­грамите, а предстои това да бъде направено и с още 22 панелни блока в рамките на няколко месеца. Почти нямаме сграда в град Гоце Делчев, която да отговаря на изискванията на Нацио­налната програма за енер­гийна ефективност на мно­гофамилни жилищни сгради да не е включена. Програ­мата се реализира по ини­циатива на правителството на ГЕРБ, много е полезна за хората. За огромния интерес от страна на хората говори и фактът, че до момента в об­щина Гоце Делчев има реги­стрирани нови 40 сдружения на собствениците, като очак­ванията са, че до края на го­дината те ще станат 100.

– Разчитате много и на ту­ризма. Какви проекти готви­те в тази посока?

– Има сериозен интерес към най-новото село в стра­ната – Попови ливади. Село Делчево също привлича все повече туристи, направихме ремонт на пътя от града до селището, построихме два паркинга, както и Посети­телски център. В населеното място има много вековни къщи, доста от тях са памет­ници на културата. Наскоро се направи нов трафопост в Попови ливади. Новото се­лище ще запази своя курор­тен характер. Общината пък ще има възможност да го развива с включването му за финансиране по различ­ни европейски и национал­ни програми през новия про­грамен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина. Община Гоце Дел­чев има изготвени работни проекти за нов водопровод и канализация в новото на­селено място, за направата на улици, на пречиствател­ни съоръжения, на по-добра електропреносна мрежа. Основната цел на местната власт е да създаде добри ус­ловия за отдих и Попови ли­вади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Вече има намерения на частни инвеститори към ремонта на ученическия лагер в Попови ливади, можем да го дадем на съответния инвеститор да го стопанисва за срок от 10 години. Целта е в базата да се направи съвременен скаутски център. Когато няма групи в него, лагерът ще се използва от гражда­ните и децата. Искаме да развием планинското колое­здене, вече има клуб в града за екстремно колоездене. Заедно ще организираме надпревари с международ­но участие. Самите собстве­ници на имоти в селището имат възможност да канди­датстват по европейските програми за построяването на хотели или къщи за гос­ти. Регулационният план е готов, вървят съгласувания с РИОСВ и Басейнова дирекция за ремонтите на водо­проводите.

– Доста проблеми имат общините със своите неко­ректни длъжници. Успявате ли да решите този проблем?

– Нашите длъжници са на показ, смятаме, че тряб­ва да се знае кой е некоре­ктен към общината, защото по този начин пречи на ос­таналите граждани. Защо­то налозите се ползват за развитието на населените места, за по-добрата им визия, за различни важни за обществото дейности. По-големите ни длъжници могат да се видят на елек­тронната страница на кмет­ството. Не е тайна, че водим и съдебни дела срещу хора и фирми, които с години не са платили и лев данъци. Приоритет за нас трябва да е търсенето на източници на приходи, тъй като голяма част от общините се дека­питализираха. Доста имоти, общинска собственост, вече са продадени. И няма други финансови приходи. Един от начините за решаването на проблема с недостатъч­ните приходи на общините е част от някои данъци да се връщат в общинската хаз­на. Това може да е Данък общ доход или Данък върху добавената стойност. Целта е да има доходи в местната власт, за да се решават по-добре социалните пробле­ми. Защото не е тайна, че всичко търпи амортизация – инфраструктура, осветле­ние, материална база. Няма как с европейските средства по програмите да осигурим навсякъде лъскави улици, сгради, детски градини. За­това е време да намерим решение на този проблем с управляващите. Целта е да сме максимално полезни на хората. Националното сдру­жение на общините е нужно да се усъвършенства като организация в услуга на об­щините – да се съобразява с исканията им, да намира решения на проблемите им.

– Социалната политика, подпомагането на образо­ванието, културата и спор­та са приоритет за община Гоце Делчев. Справяте ли се с финансирането на всички тези дейности?

– Няма неразкрита соци­ална услуга в нашата об­щина. Казвам го с гордост. Помагаме на хора в риск, в затруднено положение, на хора с увреждания, и с мен­тални проблеми. Разполага­ме с шест такива Центъра. Само преди месец открихме Кризисен център за жени и деца, които са в неблагопри­ятна, критична обстановка. Готвим се да направим Ре­хабилитационен център за хора с увреждания и с мен­тални проблеми. Полагаме грижи за младежите, които са напуснали социалните заведения. Немският цен­тър „Символ на любовта” е уникален за страната ни. Не знам да има друг такъв в България. Прилага се бъл­гарска и немска методика при грижите за потребите­лите. Близо 100 човека полз­ват услугите му, персоналът е висококвалифициран и работи с много желание. Разбира се, че получаваме помощ за това заведение и от Германия. Не спираме да развиваме културата и спор­та, винаги сме отворени към образованието. Приоритет ни е и развитието на МБАЛ „Иван Скендеров”. Пробле­мът там е с привличането на квалифицирани кадри. Сти­мулираме финансово пети­ма стипендианти в момента, за да придобият допълни­телна специалност. Осигуря­ваме ги битово – предлага­ме им безплатно общински жилища. Почти всички учи­лища са с достъпна за хо­рата с увреждания среда,, имат специални асансьо­ри, такъв се прави сега и в сградата на общинската администрация. Започваме строителството на детска градина в село Лъжница. Сега някои деца ползват стаи в училището, други все­ки ден ги возят до съседно­то село Корница. Много пъти ни обещаваха средства за забавачка, накрая решихме сами да си помогнем. Изтег­лихме кредит от 1,5 милиона лева за строителството, ще ги връщаме в продължение на 10 години. Почти няма училище или детска гради­на, които да не са обновени. Не делим населените места – не влагаме само в града за сметка на селата.

– Помага ли за бизнеса близостта на общината до границата с Гърция?

– През 2005 г. се отвори ГКПП-Илинден-Ексохи, от­ворихме вратата към една стара държава на Балкани­те. Само 20 километра ни делят от границата, Драма и Кавала са съвсем близо. Това спомага за икономика­та, туризма, търговията, сел­ското стопанство. Местният бизнес работи по поръчка на гръцки клиенти и обратно. Много от шивашките фир­ми работят на ишлеме, ма­териалите им са от Гърция, най-вече от района на Со­лун. Много гръцки граждани ползват по-евтини услуги в нашата община. Доста са и фирмите с гръцко участие – най-вече в шивашката ин­дустрия, също така в дист­рибуцията, в доставката на строителни материали, дори в наемането на земеделски земи, които обработват за­едно с българи. Ние винаги сме подкрепяли сериозните инвеститори и сме им пода­вали ръка. Не е случайно, че най-голямата шивашка фир­ма „Пирин Текс” на немския бизнесмен Бертрам Ролман вече 23 години работи в гра­да ни.

– Как успявате при десе­тина различни правителства вие, кмет от БСП, да гаран­тирате просперитета на об­щината и реализирането на толкова много проекти?

– Не са важни партиите, а интересите на хората. Тряб­ва да се търси баланс, диа­лог с централната власт, а не конфронтация. Мой прин­цип е да не политиканствам, защото това е в ущърб на гражданите. Проблемите им нямат цвят. Без излишни по­литически речи и агитации, за да не се вреди на хора­та. Нормално работя и с об­щинския съвет, в който има представители на различни партии.

– На последните избори миналата година спечелихте над 70% от вота на избирате­лите. Ще разкриете ли тай­ната на успеха да печелите 6 пъти поред доверието им?

– Основното е работата, както и откритостта. За тези 21 години на кметския стол разбрах, че хората не оби­чат да чуват отрицателната частица „Не”. Трябва да си близо до тях, ако не можеш да свършиш нещо, обясни защо. А не загърбвай диа­лога с гражданите. Те искат да чуват „Да”, да им даваш решения и средствата за конкретния проблем. Има ли критична ситуация, реше­нието да се дава веднага, а не да се отлага в бъдещето. Другото важно правило, кое­то следвам, е да не забра­вям откъде съм тръгнал, кой съм и какво съм обещал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене