Ненчев в Благоевград: Въоръжените ни сили се подготвят за дългосрочна мисия, осигурили сме им добри условия

Въоръжените ни сили се подготвят за дългосрочна мисия по българската граница, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на пресконференция в Благоевград.

Той увери, че се прави всичко възможно за осигуряване на добри условия за работата им, включително облекло, медицинско обслужване и фургони за дежурните. Увеличени са и парите за извънреден труд.

„Военнослужещите носят службата си на границата с много висока чест“, подчерта той и изтъкна, че се работи в тясно сътрудничество с органите, ангажирани в охраната на границата на съседните държави.

В Благоевград министър Ненчев проведе срещи с кмета Атанас Камбитов и с областния управител Бисер Михайлов по въпроси, свързани със сигурността в региона.

„Няма да позволим незаконен трафик на хора“, категоричен бе Ненчев. Той похвали българските служби, които според него се справят изключително добре с овладяването на бежанската вълна.

„Зад нашата граница има над 3 милиона бежанци, които търсят и използват всяка възможност да се придвижат на Запад. Успехът ни се дължи не само на разположения там личен състав и техника, но и на доброто ни сътрудничество с всички европейски служби“, посочи министърът и допълни, че при нужда само за няколко часа може да изпрати до 2000 военнослужещи допълнително.

„Жителите на област Благоевград се чувстват защитени и имат осигурена добра охрана на границата, благодарение на служителите на „Гранична полиция“ и Българската армия“, заяви от своя страна и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той подчерта доброто сътрудничество с военно формирование 26 400 в Благоевград в случаите, в които е необходимо оказване помощ на населението.

В Благоевград военният министър съобщи, че утре с решение на Министерския съвет Община Благоевград ще получи 62 декара от бившите казарми в града, които са имот на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост.

По-рано през деня Николай Ненчев присъства на храмовия празник на 200-годишната църква „Свети Архангел Михаил“ в благоевградското село Лешко и подари на храма икона на Свети Георги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене