ВИДЕО : Празник честваха Храмов днес на църквата „Събор на Свети Архангел“ в Гоце Делчев

С тържественото богослужение, отбелязаха днес неврокопчани, храмовият празник на църквата, „ Свети Архнгел Михаил“ 

Един от петте действащи храма в Гоце Делчев, се оказа тесен днес да побере всички вярващи християни, които пожелаха да отпразнуват храмовият празник посветен на  св. Архангел

Църквата „Свети Архангел Михаил“ е най старата църква в Гоце Делчев и е на повече от 200 години.

В началото на 19-ти век, когато е построена църквата,  получаването на разрешение за строеж на християнски храм в рамките на османската империя ставало изключително трудно. Местното предание разказва, че по онова време, детето на много влиятелен турчин от Неврокоп било тежко болно. Бащата, изгубил всякаква надежда се обърнал за помощ към местна лечителка-християнка. Тя обещала, че детето ще се оправи от извор с лековитата  вода който се намирал на същото място, където е било и древно християнско светилище. След няколко свещонодействени процедури, невръстното момче оздравяло.  Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение издействал разрешително от султана, християнското население на Неврокоп да си построи свой храм на същото място.  Строителството започнало през 1809-та година, като най-напред бил възстановен единствено оцелелият олтар на съществуващото преди това християнско светилище. Целият храм бил готов и осветен на архангелов ден през 1811-та година. Голяма част от иконите на храма са работа на известният неврокопски зограф Серги Георгиев.

Празничната литургия днес, по повод храмовия празник, бе отслужена от свещенослужители на владишкия клир на Светата Неврокопска митрополия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене