Бай Илия от с. Илинден: На 70 съм, но работя като 20-годишен, пия като 30-годишен!

Мачкат ни, но мен и US армията не може ме бутна, казва знаменосецът на българското земеделие

 

Ралица ВАСИЛЕВА
Като знаменосец на българското земеделие се определя Илия Кръстев, от село Крум. Пенсионерът продава зеленчуци на Бабин пазар в Димитровград, част от които произвежда от градината в населеното място, други прекупува. За себе си казва, че е родом от село Илинден, Благоевградско. През 60-те години родителите му идват в Димитровград, където купуват апартамент и къща в Крум. Кръстев не разказва много за професионалния си път през годините. По думите му бил шофьор на автобуси и други коли, работил и във ВиК…
Македонец съм и нищо не може да ме уплаши, с гордост заявява бай Илия. Знаменосец съм, защото от никой не се влияя. Знаменосецът владее положението, както аз правя на Бабин пазар. Владея всички тук с високи цени, разум и акъл. Не с бой, макар че докато бях ученик в Механо техникума в Хасково, бях боксьор и мога с два удара да сваля опонента. Също съм и войвода, казва той.
Търговци от съседни маси на пазара се дразнят от думите му. В голяма част от приказките му няма нищо вярно. От едно село сме. Ходи, събира домати от бабите и продава, прекупува ли ги или не, не знам. Заблуждава, че е производител, казва негов селски. Къде му е градината? Нищо не произвежда. Той е скандалджия, никой на пазара не го понася. Няколко пъти го задържат в полицията, включва се в разговора втори негов съселянин. Който се занимава с този македонец, е стъпил на мина, подхвърля трети.
Виж какво отношение имат комшиите, заявява недоволно крумчанинът. Винаги ме нападат и предават. Един от най-добрите търговци съм и това ги дразни. Търговията, който я владее, щастливо живее! Българинът не може да бъде добър. Той много завижда и е злобен. Който нож вади, от нож умира. Трябва да бъдеш човек, да бъдеш добър дядо, съпруг, баща, не остава длъжен Илия Кръстев. Той признава, че е имал проблеми с полицията. Това, обаче, не го безпокояло особено, защото имал сватанаци – големи хора в София, където живеят двамата му сина. Та, сватанаците били в контраотдела, в следствените служби.
Бай Илия твърди, че от 50 години се занимава със земеделие. Положението сега определя като много тежко, защото вноса и борсите подбиват пазарите. Идваш тук, колкото да удариш една бира или ракия, да изядеш половин пиле и да се прибереш. Скъпо е при мен, но продажбата зависи от продавача, подчертава земеделецът. Той не конкретизира колко вади на ден от зеленчуците, но казва, че един път взима 10, друг път 100 лв., които подкрепят пенсията.
В очите му се чете позитивизъм и висока енергия. Крумчанинът не отрича. Според него е така, защото лятото спял само по 4 часа. Ставал в 1:00 часа, работел в градината до 6:00 часа. За час набирал реколтата и отивал на Бабиния. Това не го натоварвало, защото си отспивал зимата, като мечките, както се изразява. В активния сезон му помагала жена му, с която гледали и пилета, зайци, кокошки.
На 70 години съм, но работя като 20-годишен и пия като 30-годишен. Тази сила Бог ми я дава. Обаче в България трудът не се цени, заплащането е слабо, хората са уплашени. Моят колега има 150 овци, взема субсидии, а от мен търси пари назаем. Икономиката е сива, защото народът е беден. Как да въртиш пари, като няма?! Малко са купувачите, много са прекупвачите. Горе крадат много и не можем да се развиваме. Те всички са обвързани и корумпирани. Избират си техни хора на възлови места и ни мачкат, преценя пенсионерът.
Илия Кръстев е убеден, че още от малък има ясновидски способности. Получил ги още като бебе, когато 2-метров смок се увил около него. Той предвижда, че България ще се оправи след 50 години. Тогава ще се върнат учени и ще задвижат нещата в страната, която през това време ще бъде завладяна от големи международни фирми.
Дарбата ми, освен това, както казах, е да не се плаша от нищо. Единствено се страхувам от тигъра и лъва. Човек изобщо не може да ме уплаши. Когато си пийна, когато внеса духа и заговоря с Горния, силата ми става толкова голяма, че не може да ме събори даже американската армия. Ще стрелят тук и няма да ме утрепят, твърдо стои знаменосецът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене