СКАНДАЛНО! Пандизчията Красимир Мутиев: Пия кал в затвора в Бобов дол!

Костадин МАРКОВ

„Завел съм 5 дела срещу администрацията на затвора. Едното е за мръсната и кална вода, която пия в килията. По него извикаха всички свидете­ли и ги назначиха на работа с цел да не свидетелстват срещу мен. Прикриха всичко.“

С този разказ ни посреща в пандиза в Бобов дол Красимир Мутиев. Затворникът излежа­ва присъда от шест години и половина лишаване от свобо­да за пет въоръжени грабежа на гръцки бизнесмени в райо­на на Гоце Дел­чев.

„Второто дело е за лошата хи­гиена. В ухото ми влезе хлебар­ка. Стана в 4 ч. су­тринта, а над­зирател викна Спешна помощ. Прегле­даха ме и казаха да ме во­дят вед­нага на лекар в Дупница да я извади. Не ме изкара­ха и подадох жалба. 16 дни ме държаха умиш­лено, тъй като водя дела. Беше раздробена и седмица след това ми кървеше ушето. Ка­заха, че до 3 дни може да остане хлебарката в ушето и да няма про­блеми. После може ин­фекция да се получи, обясни лекарят в съда. А мен 16 дни ме държаха!“, разказва препа­тилият Красимир.

По делото „Хлебаркагейт“ Мутиев посочил и свидетел – килъра Алберто Йорданов.

„Същия го привикаха, каза­ха му да не свидетелства за мен и го изкараха на работа в столовата. Той е завел над 20 дела срещу администрацията. Марин Ангелов – друг от моите свидетели, лично директорът Апостолов го заплаши да не свидетелства, защото ще бъде изолиран в наказателна килия. И той също работи вече“, спо­дели затворникът.

Третото дело е за нарушения със стаята за свиждане. „Като награда може да се виждаме три часа с близки без надзи­ратели и камери. Срещите са пред охрана и през двойни ре­шетки“, споделя Красимир Му­тиев.

Четвъртият процес е за лип­са на телефон в коридора на 4-та група в затвора, в която лежал пандизчията. „Докато заведох делото, нямаше теле­фон вътре, а имаше по всички други. Като назначиха провер­ка от съда, предния ден преди да дойдат проверяващите, за­качиха телефон“, твърди Кра­симир.

Мутиев завел и пето дело – срещу офицер от затвора за обида.

„Писах за проверки до всич­ки инстанции и никакво внима­ние не ми обръщат. Предлага­ха ми и на мен работа, да спра да пиша. Лично Росен Петров от администрацията ми каза пред адвокатката: „Как е по-добре – да продължаваш на­пред с рогата или да започнеш работа на щат в кухнята?“ Аз отказах“, разказва Мутиев.

Той е категоричен, че след като е завел делата, е бил спрян от работа в столовата на тюрмата. Подхвърлили му две симкарти за телефон в джоба и така го уволнили.

„Знам затворници, които са хващани с дрога и телефони и в момента са на работа. Има момче в кухнята с петгодишна вътрешна присъда от Врачан­ския затвор. Приведоха го тук, много пъти лежи в изолатора за побоища и като излезе, го сложиха на работа в кухнята. Друго момче – Димчо, също беше в изолатора. Преместиха го после в най-хубавата група в осми отряд и отгоре на всич­ко го направиха свръзка с на­чалника. А той беше с много побоища и карцери“, разкрива вътрешните тайни на пандиза Красимир Мутиев.

От 39 години Красимир е пре­карал 20 зад решетките. Оста­ва му по-малко от година да излезе на свобода. Надява се това да стане за абитуриент­ския бал на 18-годишната му дъщеря, която учи в Благоев­град. Не се страхува от разкри­тията, които прави публично.

„Страх ме е само да не ме нагласят. Да влязат на тараш в килията, да ми подхвърлят дрога и да изгоря. Иначе спе­циално от друго не ме е страх“, категоричен е Мутиев.

Пред Топ ПРЕСА началникът на затвора в Бобов дол Алек­сандър Апостолов отрече всич­ки обвинения на Красимир Му­тиев и обяви, че ад­мини­стра­цията се опит­ва да угоди на всички желания на лишените от свобода.

Красимир уплътнява времето си в пандиза със зубрене. 39-годиш­ният Мути­ев е ученик в 9 клас в затворниче­ското школо. Признава, че посещава за­нятията с цел по-бързо да вдиша от сво­бодата.

„Като из­ляза, най-на­пред ще си оправя до­кументите и бягам при сестра ми в Испания. Тя вече 14 години е там. Съпругът й е испанец и е адвокат. Тя ми е предлагала и преди, когато бях навън. Чуваме се по теле­фона от време на време. Наме­рила ми е работа вече“, крои планове за бъдещето си непри­миримият затворник.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене