Веселин Марешки: Паметта за будителите ни дава силата да променим България

Преди векове предците ни са издигали лозунгите за свобода и независимост, за образование и култура. Какво направихме ние като наследници на този възрожденски дух? В 21 век отново сме принудени да се борим за тях. Защото картелите и корупцията са новите поробители на съвременния българин. Те го обрекоха на бедност и апатия. Прогнилата политическа система не ни позволи дори да се докоснем до тези идеали. Ценностите на народа ни са поругани и заменени с бутафория и псевдо-лидерство, услужливо налагани от финансово зависими глашатаи. Но времето за промяна дойде. Пропастта между народа и „избраниците” стана голяма и се напълни с отвращение и нетърпимост. Маските ще паднат, защото на хората им писна едни и същи лица да им обещават светло бъдеще и то все да не се случва.

27 години изминаха от демократичните промени в България. Едно ново поколение израсна през това време. Поколение, което в голямата си част избира Терминал 2 по принуда. И на младите хора ли ще им завещаем принципа на преклонената главица?! Как ще им обясним, че образованието потъва, че бъдещето им е да са поредното оцеляващо в кризи поколение, че професионалното им развитие зависи от това дали ще бъдат мълчаливи и покорни? Да виждат как некомпетентни хора ги изместват с обаждане от някоя партийна централа, как клиентелистки кръгове определят всяко решение на политиците. За такава България ли се бориха предците ни- да имаме унижени пенсионери, лекари, учители, обезверени млади хора, зависими политици, кретаща икономика и институции без авторитет. Не, това не е моята България. Знам, че не е и вашата. Искам да изградим общество, в което професионалистите си тежат на мястото, бизнесът се развива стабилно и почтено, емигрантите ни се завръщат, защото виждат тук перспектива за себе си и децата си, възрастните ни родители изживяват достойно старините си, а тези, които са работили срещу народа, са получили заслуженото наказание. Ето тази държава ще бъде уважавана не само от хората тук, но и навън. Такава трябва да бъде новата България!

Будителството не се изразява само в това веднъж в годината да закичим с цветя портретите на Паисий, Левски, Ботев…, а постоянно да се вдъхновяваме от тяхната смелост и сила, на висок глас да поискаме друг живот в Родината си, да върнем ценностите по местата им и да не позволяваме повече на никой да ги изкривява и потъпква. Всеки един от нас днес трябва да е будител. Знам, че можем да го направим, защото сме обединени от една голяма мечта –достоен живот, тук и сега. Народът ни заслужава друга съдба и само от нас зависи да я извоюваме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене