Кметът на Изгрев дарява министър Десислава Танева с кърпа

Кметът на благоевградското село Изгрев Йордан Китанов е приготвил специален дар за земеделския министър Десислава Танева.

Утре тря пристига в Благоевград, за да открие фермерски пазар пред зала „22 септември”. Кметският управник е запазил за нея кърпа, на която е е изобразен ликът на свети Иван Рилски. По този начин Китанов ще изкаже своята благодарност за това, че земеделското министерство прояви съпричастност към изграждането на първия православен храм в Изгрев.

„Теренът, където се строи църквата, бе собственост на земеделското министерство, което проведе търг и Църковното ни настоятелство го закупи. Подаръкът ни е символичен и е жест на благодарност от името на всички жители на селото ни към земеделския министър. С помощта на Десислава Танева вече градим нашия храм „Свети Иван Рилски”, призна кметският управник.

Жителите на селото ще разчитат основно на дарения за градежа на духовния светилник. Църквата ще е с площ от 120 квадратни метра, само изграждането й в груб строеж ще струва към 40 000 лева.

Добри хора от пазарджишкото село Голямо Белово ще дарят 5 кубика мура за направата на иконостаса. „Тази седмица ще пътувам, за да докарам дървения материал. Ще отлежи 2-3 години, докато вдигнем храма. Тъкмо ще изсъхне и после по-лесно ще се работи. Идеята да намерим още сега дърво за иконостаса бе на моя учител Иван Вишанин от Банско, който ме е учил на дърворезба”, призна Йордан Китанов.

Светата обител ще бъде построена на хълма на изток от населеното място. Мястото не е избрано случайно – по този начин слъчевите лъчи ще огряват първо основите на храма, а сянката му ще пада върху Изгрев и ще пази местните хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене