Кметът на Белица, Радослав Ревански пред Топ Преса: Природата ни е уникална, а малко хора знаят за това – време е да се захващаме и да работим здраво!

Ралица ВАСИЛЕВА

Община Белица е разположена живо­писно в североизточ­ната част на Разлож­ката котловина, по долината на р. Места, между южните скло­нове на Източна Рила и северните склонове на Ве­лийшко-Виденишкия дял на Западните Родопи. Граничи с Якорудска, Банска, Раз­ложка, Рилска, Самоковска и Велинградска община.

Градът се намира в Юго­западна България, на свое­образен кръстопът между трите планини Рила, Пирин и Родопите. Районът заема част от територията на На­ционален парк „Рила”. Ту­ристически интерес по дес­тинацията представляват изключителните природни дадености, планинският ку­рорт Семково, единствени­ят в Източна Европа Парк за реадаптация на танцу­ващите мечки, запазената възрожденска жилищна ар­хитектура, археологически­те паметници, тракийските светилища, етнографското и фолклорното богатство на района.

За всичко това и още мно­го теми, от които се интере­суват местните хора и строителният бранш, четете в интервюто с кмета Радослав Ревански.

– Г-н Ревански, в разговори с Ва­шите съгражда­ни се опитвах да си изясня кредо­то Ви – „за въз­духа, който дишате, за водата, която пиете, за земята, която Ви храни“. Какво е за Вас хора­та да твърдят, че сте родолю­бец по природа?

– Какви чувства изпитвам към родината си? Оказва се, че еднозначният ми отговор е лю­бов, радост, възхищение, хар­мония, обич. Още с встъпване­то ми в длъжност споделих с хората, че е време да насочим усилията си към туризма като един от основните приоритети за развитие на общината. При­родата ни е толкова пленител­на и уникална, а малко хора знаят за това. Време е да се захващаме и да работим здра­во. Да възродим зимния праз­ник в курорта Семково, да при­влечем вниманието към нас, да обновим инфраструктурата, да направим Семково и Бели­ца привлекателна туристиче­ска дестинация с подкрепата на правителствени институции и неправителствени органи­зации. Затова още в първите месеци на моето управление възродихме забравения от 15 години насам зимен празник. В края на февруари, когато академичната младеж почива и спортува в своите туристиче­ски бази, разположени в нашия курорт, организирахме и про­ведохме „Зимен празник Бе­лица – Семково – 2016”. Няма съмнение, че Рила е най-краси­вата планина в България през всички сезони на годината. Тя крие прекрасни кътчета, сгуше­ни в полите й, а Семково е един от най-старите зимни курорти в нашата страна. Разполага с добра инфраструктура за ски, особено подходяща за начина­ещи. Съоръженията за зимни спортове са представени от 7 ски писти с обща дължина 3150 м, които се обслужват от 7 влека с капацитет 350 – 400 души на час. През лятото е въз­можен и преход от Семково до Парка за реадаптация на тан­цуващите мечки. На територия­та на общината е изградена ин­фраструктура и са маркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт, Парка с мечките и града със забележителностите наоколо. Общината ни е осеяна с езера, реки, водопади, бистри ручеи и потоци. Центърът притежава тих и спокоен градски облик. Гостите на града могат да се насладят на сградите и дво­ровете, които сега са потъна­ли в красота от есенни багри, а от планините идва уханният полъх на боров въздух, което създава уникално усещане за спокойствие.

Разполагаме с условия и за културно-исторически ту­ризъм. Открити са артефакти за следи от живот, датиращи от ранния неолит, тракийско светилище край с. Бабяк; Ба­бячката чука – най-значител­ният тракийски култов обект; тракийското светилище в м. Тем­ницко, м. Беличка чука; м. Крастава мо­гила – обект със ста­тут на археологически паметник на културата с предварителна кате­гория от национално значение. В Архео­логическия отдел на Историческия музей е изложен уникален дървен саркофаг от­преди 2500 години, в който е бил погребан знатен тракиец. Сар­кофагът на конника, както е познат един от най-интересните екс­понати в музея, е единствени­ят на Балканите.

За това и визията за развитие на община Белица, заложена в Общинския план 2015 – 2019 г., е за „Създаване и развитие на високоефективна и качест­вена административна среда, в подкрепа на гражданското общество, неправителствени­те организации и бизнеса, за съхранение и надграждане на природните, културни и истори­чески богатства, подобряване качеството на живот и разви­тие на икономиката.”

– Какви са мерките, които предприемате за подобряване условията за живот и развитие на бизнеса?

– Като кмет на общината це­ленасочено се придържам към принципите на партньорство в местното икономическо раз­витие между деловите среди, интересите на общността и уп­равляващите органи. Залагам на инициативата и плодотвор­ното партньорство между об­ществения и частния сектор, които създават богатството на общината ни. Стремя се към формиране на благоприятна икономическа среда за част­ната инициатива, която оси­гурява благосъстоянието на хората. В това отношение об­щината играе съществена роля за гарантиране на подходяща среда, в която фирмите да се развиват. Изключително дър­жа на работата в екип. Съста­вянето на стратегическите ни цели и задачи, програмата за управление и тяхното изпъл­нение преминават през ръ­ководената от мен общинска администрация, която активно и ефективно участва на всич­ки нива в подготовка на доку­менти – от събирането на не­обходимата информация през дискусиите за определяне на конкретни мерки до дефинира­нето на ресурсите и специфич­ни за региона цели.

Екипът ми се състои от ква­лифицирани експерти в облас­тта на планиране и програмиране на местни и реги­онални политики, селско стопанство, базисна и социал­на инфраструктура, европейски пред­присъединител­ни инструменти и структурни полити­ки и фондове, окол­на среда, култура и образование, здравеопазване, паметници на културата. В ра­ботата си се съобразяваме с регулациите и тенденциите за развитие на политиките на Ев­ропейския съюз.

При извеждане на страте­гическите цели и приоритети в общинската стратегия сме приложили принципа на необ­ходимостта и приемствеността – базирани на текущия анализ на състоянието и на стратеги­ческите цели за периода.

Всеки един приоритет съот­ветства на стратегическа цел, изведена в резултат от анали­за на необходимостта и спе­цифичните потребности на об­щината. Определените по тази логика стратегически цели и приоритетите на Белица за пе­риода 2014 – 2019 са: развитие качеството на живот, на устой­чива икономика, на туризма и на съвременно администра­тивно обслужване.

– Като кмет имате амбиция­та да създадете необходимите условия, за да стане Белица по-добро място за живеене, така че младите хора да оста­нат тук и да се развиват в сре­да с по-добри възможности?

– Няма спор, че младите хора са бъдещето на нашата държава, и аз съм убеден, че община Белица може да се представи достойно с най-до­брите си страни пред България и пред света. Аз съм млад чо­век. Обичам родината си и род­ното си място. Мечтая да видя Белица като модерна и евро­пейска община, хората да имат достоен живот и да са сплоте­ни. Затова използвам цялата палитра от управленски въз­можности и кандидатстваме по европейски програми, за да вкараме свежи инвестиции в общината. Основната ми зада­ча е повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на работни места, привличане на инвеститорски интерес и при­общаване на човешкия ресурс за съвместна работа на мест­но, регионално, национално и международно ниво.

В настоящия момент с еки­па ми сме представили реди­ца проекти по европейските оперативни програми. Някои от тях са преминали етапа на класиране и сме в очакване за подписване на договори.

Пример за това е Програма­та INTERREG и проектът „Въз­становяване на обекти от ис­торическо и културно значение и опазване на материалното и нематериалното културно наследство в Белица и Маке­донска Каме­ница”, който включва ос­новен ремонт на сградата на градското читалище „Ге­орги Тодоров – 1885”.

Участваме и с проекта „Раз­гръщане на туристическия потенциал на общините Белица и Кар­бинци чрез съ­трудничество за устойчиво използване на природните и културните ре­сурси”. По него ще реконструираме алейната мрежа в курорта Семково.

Подготвихме и четири про­екта, които внесох в Областната раз­плащателна аген­ция в Благоевград. Експертите нямат забележки, всичко е изрядно техниче­ски. Убеден съм, че с реализирането на проектите инфра­структурата в реги­она ще се подобри с помощта на евро­пейските пари. Първият от тях е на стойност 1 млн. евро и е за довършване на ремонта на улици в селата Горно Краище, Краище и Дагоново, както и за рехабилитация на уличната мрежа в общинския център и в с. Бабяк.

– Какво е общото състояние на пътищата в общината?

– Няма да крия, че състоя­нието на улиците в Белица е, меко казано, обидно за общин­ски център. Нищо не е правено години наред. Те се нуждаят от спешно възстановяване. Затова разчитаме на средства от Програмата за развитие на селските райони. Подобрим ли инфраструктурата, ще дадем тласък и на туризма. Свързан с неговото развитие е и вторият проект – за рехабилитация на част от шосето от Белица до курорта Семково. Участъкът е с дължина 5 км. В проекта са предвидени още два обекта – пътят между селата Краище и Лютово с дължина 7 км, както и пътната отсечка между села­та Палатик и Черешово с дъл­жина под 1 км. Стойността на този проект е 3 млн. евро.

– Кажете повече за социал­ната политика на общината.

– Ще извършим реконструк­ция на СОУ „Св. св. Кирил и Ме­тодий” и читалището в Белица. В училището ще ремонтираме покрива, ще направим парна инсталация, спортни игрища, ще подобрим енергийната ефективност на сградата. По ПРСР мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всич­ки видове малка по мащаби инфраструктура“ кандидат­стваме с проект за „Вътрешен ремонт, оборудване и прила­гане на мерки за енергийна ефективност и захранващо – частично парно отопление, в сградата на НЧ „Георги Тодо­ров-1885”.

Кандидатстваме и с проекти по Програмата за трансгра­нично сътрудничество. Ще от­бележа само няколко от тях. Проектът „Устойчиво използ­ване на природните ресурси в трансграничния регион Белица – с. Липково – Р Македония“ е в партньорство на училището в македонското село с нашето в с. Бабяк, като основните дей­ности по него са за внедряване на енергоспестяващи мерки и купуване на училищно оборуд­ване. По Програмата за тран­сгранично сътрудничество Гър­ция – България ще изградим Дневен център за стари хора и ще създадем интернет плат­форма на социалните пред­приятия. Водещ партньор тук е Научното дружество за соци­ално сближаване и развитие (EPEKSA), Гърция, а партньори са Институтът на потребители­те, Кавала, Гърция, и нашите об­щини Петрич и Белица.

Накрая ми позволете да из­ползвам уважавания от мен Топ ПРЕСА да приканя Вашите читатели, техните семейства и приятелите им да посетят при­родния феномен Белица, за да им разкажем за вълшебните планини, танцуващите мечки, да се докоснат до местния бит, тра­диции и култура. Сигурен съм, че всеки, който посети нашата община, ще я превърне в своя лична дестинация, където ще се връща отново и отново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене