Скандал! Съдът върна на работа уволенен учител в Горно Краище, директорът не го допуска до учебния процес

Втори месец учител по физкултура не води часовете по физическо на децата, а седи на пейката в училищния двор. Всеки ден преподавателят отива на работа в учебното заведение, но работният му ден преминава в безделие, защото не го допускат до учебните занятия.

Парадоксът се случва в Основно училище „Пейо Яворов“ в село Горно Краище, община Белица. А потърпевш е преподавателят Юсуф Горелски. Преди време той бе отстранен от работа със заповед на директора Ахмед Дунгьов, но през август съдът го възстановява на работа.

От началото на учебната година досега обаче учителят по физкултура не може да изпълнява задълженията си, защото ръководството на училището не му възлага часове. Той всеки ден ходи на работа и настоява пред директора да поеме работата, за която е възстановен от съда. Вместо това обаче получава отказ, а часовете по физическо възпитание се разпределят на класните ръководители на класовете от 5 и 8 клас.

Така се стига до абсурдната ситуация – в училището в Горно Краище има преподавател по физкултура, който ходи всеки ден на работа и получава заплата за това, но не е въведен в учебния процес. Вместо това часовете по спорт са дадени на други педагози, квалифицирани в предмети като химия, математика, биология и други.

Нелепата ситуация може да се обясни или с криворазбран прочит на закона, или с някакво лично отношение.

„Съдът е категоричен – аз съм възстановен на работа като учител по физическо на половин щат. В нашето училище часовете по този предмет са точно толкова – за половин норматив. Неясно защо обаче те са разпределени на другите преподаватели. Няколко пъти ходих при директора с молба да ми възложи часовете, при положение, че ходя на работа и спазвам работното време. Той обаче отказва да го направи с мотив, че няма щат. В това училище има всякакви длъжности – началик администрация, педагогически съветник, касиер…Но за преподавател по физкултура няма щат“, недоумява Горелски.

Той е убеден, че поведението към него от страна на училищното ръководство цели да бъде унижен и дискриминиран.

За да защити правото си да работи, Горелски е сезирал компетентните институции – прокуратурата, Инспекцията по труда, националния омбудсман и Регионалния просветен инспекторат. До момента има реакция единствено от трудовите инспектори, които при проверка на място установоли факта, че учителят ходи на работа всеки ден, но не е допуснат до учебния процес. Трудовите инспектори обаче прехвърлили топката на Комисията по дискриминация, като посъветвали потърпевшия педагог да съди училището за дискриминация.

Директорът на ОУ „Пейо Яворов“ потвърди, че часовете по физкултура се водят не от Юсуф Горелски, а от останалите педагози в учебното заведение.
„Юсуф Горелски е възстановен на работа от съда и аз съм го допуснал в училищната сграда. Той е възстановен на работа на половин щат. Не е допуснат до учебния процес, защото часовете по физкултура по норматив в нашето училище са по-малко от необходимия минимум за половин норматив и щатът се съкращава“, коментира Ахмед Дунгьов.

Така се стига до абсурдната ситуация – директорът формално изпълнява заповедта на съда, но държи въпросния учител на пейката, без да го въвежда в учебния процес.

Най-вероятно школското ръководство ще се опита отново да съкрати въпросния учител по физкултура. И съвсем вероятно е той отново да заведе дело – за това, че е съкратен и за това, че е подложен на дискриминация и унижение. Във втория случай обаче евентуалното обезщетение ще бъде изплатено от всички нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене