Топ Преса „прескоментар“: Честита баня, Дупница!

Какво (не) разбрахме от 12-часовия режим на водата

Десислава ПАНАЙОТОВА-ЯНКОВА

Честита баня, Дупница! След като вече сме изкъпани, спрет­нати и освежени може да анализи­раме случилото се с водата в Дупница през последните денонощия и да си обясним защо се наложи спешен 12-часов режим за целия град.

ЛИПСАТА НА ПРЕ­ЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ

Истината е, че докато не бъде из­градена пречиствателна за питейната вода всеки про­ливен дъжд ще надвива тех­никата и ресурсите на ВиК, просто защото при сегаш­ните условия те са напълно безсилни срещу капризите на природата.

Пречистването на питейна­та вода към момента е само механично – чрез система от решетки на основното водохващане над село Бист­рица. След това за чистотата на водата отговаря хлора­торната станция на Дренски рид, която по оценката на специалисти има нужния ка­пацитет и гарантира качест­вото на питейната вода. Т.е. съществуващата в момента система е задоволителна, но крие рискове в извънредни ситуации, като тази от по­следните денонощия.

Изграждането на пречист­вателна станция за питейни води изисква финансиране, непосилно нито за възмож­ностите на общинското дру­жество ВиК, нито на община­та – над 30 млн. лева.

Абсолютно категорично е, че Дупница се нуждае от външен източник на финан­сиране за ВиК сектора, кое­то бе обяснявано обстойно от кмета Методи Чимев по време на дебатите за при­съединяването на община­та към ВиК-асоциацията на Кюстендилска област. Учас­тието ни в асоциацията е единствена възможност за кандидатстване и реализи­ране на европейски сред­ства за водния сектор, който в Дупница се нуждае от по­рядъка на над 110 млн. лв. за изграждането на пречист­вателна станция за питейни води и свързването й с мре­жата на града, подмяна на амортизирания водопровод и обновяване на пречиства­телната за отпадни води при Джерман.

А защо Дупница няма пре­чиствателна станция за пи­тейни води, след като през 90-те години на миналия век има на 98% изградена стан­ция над село Самораново. Проект е започнат, финанси­ран и спрян от държавата и към момента имотът е под шапката на регионалното министерство.

Всъщност новата пречист­вателна е най-удачно да бъде там, където е недовър­шената станция – над Само­раново, посочи Чимев.

ЗАЩО ДУПНИЦА ОСТАНА НА СУХО, СЛЕД КАТО ДЪЖДЪТ НЕ Е ИЗВЪНРЕДНО СЪБИТИЕ?

Причината е, че дъждовете в планината бяха прекалено интензивни в продължение на 48 часа и то след дълго засушаване през лятото.

„Така обилните валежи свлякоха в реката огромно количество кал, прах, лист­на маса и клони. ВиК има денонощна смяна на водох­ващането, като основната задача на пазачите е да сле­дят бистротата на водата. Ако водата стане мътна, тя моментално бива отбивана и се чака да се успокои, кое­то обичайно става в рамките на няколко часа. Сега обаче вместо постепенно да запо­чне да се избистря, реката ставаше по-мътна и това наложи да бъде отбита за по-дълго време. Отбиването на реката е процедура, която спазваме при всеки случай на мътна вода и обикновено гражданите не я усещат, за­щото не отнема толкова вре­ме, както сега.

Не може да допуснем сил­но замърсена вода в мре­жата, защото това ще дове­де до проблеми и загуби не само за дружеството, но и за абонатите.

Ще се запу­шат не само тръбите на мрежата, но и водомерите и ще се стиг­не до масо­во подмяна на водоме­ри, което е разноска на абонатите. Всичко това нямаше да се случи, ако имахме пре­чиствателна станция за питейни води. Категоричен съм, че в дадените условия ВиК действа адекватно и професионално”, обясни за Топ ПРЕСА управителят на ВиК Илия Илиев.

На призивите за оставката му в социалните мрежи той отговори така: Оставка?! За това, че си вършим работа­та?!

Илиев съжалява, че граж­даните се оказаха неподгот­вени, но в случая се касае за извънредно събитие, което не е могло да бъде предви­дено.

„Не очаквахме, че ще се на­ложи да задържим толкова време абонатите без вода. Но дъждът беше изключи­телно обилен, в планината падна два пъти повече коли­чество на кв.м, отколкото в града”, каза още той и посо­чи, че

МРЕЖАТА ОЦЕЛЯ В УСЛОВИЯТА НА БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ.

„Разбирам недоволството на хората, леко казано е не­приятно да няма вода или да е кална, но хората трябва да разберат, че защитихме мрежата от замърсяване, което щеше да е фатално и за нас, и за тях. Това беше важно към момента и ние се справихме. Водоподаването е възстановено на 100% и няма проблеми по трасето”, коментира още Илиев.

Въпреки усилията на ВиК обаче снощи на много места след идването на водата от чешмите потече кал.

Нашата читателка Елена Кирилова от Горна махала ни изпрати снимка, на която се вижда струя кафява вода.

Това се дължи на факта, че от ВиК побързаха да пуснат водата към абонатите, т.е. съкратен е периодът, в който водата е престояла в утаите­лите на Дренски рид.

Към момента обаче вода­та в чешмите е избистрена и няма проблем да бъде кон­сумирана.

ФАКТИ СРЕЩУ КОНСПИРАЦИИ

Разбираемо, забравили как се живее на воден ре­жим (все пак на режимите бе сложен край от бившия кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов в средата на 90-те години на миналия век), дупничани реагираха изклю­чително остро вчера.

В социалните мрежи, наред с вицовете (Ти от Дупница ли си или така си миришеш), бяха отправени искания за оставката на кмета Мето­ди Чимев и на управителя на ВиК Илия Илиев, както и апели да не допускаме инка­саторите в домовете си и да не плащаме месечните си смет­ки.

Най-интересни обаче са конспира­циите, че водата „е скрита, защото е от­крито, че е опасна за здравето”, „ВиК искат да скрият нещо друго, сигурно е опасно за живота ни” и други подобни съмнения.

Истината обаче е, че до момента всички месечни проверки на качеството на питейната вода, които се правят на няколко пункта в града от експерти на РЗИ, показват отлични химични и микробиологични показа­тели, т.е. водата е годна за консумация.

Точно вчера е трябвало да се извърши месечното замерване за октомври, но това е отложено за идната седмица, и заради сухите чешми, и защото проби не се вземат при видимо мът­на вода. Експерти от РЗИ коментираха още, че хлора­торната станция на Дупница е изключително надеждна, има постоянно наблюдение и мониторинг на показате­лите.

В първите часове след от­страняването на авария или след продължителен валеж, ако забележите, че водата е мътна, не консумирайте вода от чешмата. Ако не може да си позволите бути­лирана вода, тогава сложете на чучурите марля и задъл­жително преварявайте вода­та.

ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЩЕ РАСТЕ, ТОВА НЕ Е ПРОГНОЗА, А НЕИЗ­БЕЖЕН ФАКТ.

Причината е, че ВиК мре­жата изисква инвестиции и вложения, чиито източник, нормално, е джобът на або­натите. Мерките не могат да бъдат отлагани във времето, тъй като все по-драстичното амортизиране на мрежата става в условията на клима­тични промени.

Освен това, както обясни председателят на Общински съвет Ивайло Константи­нов по време на дебатите за ВиК-асоциацията, още през 2007 г. България е подпи­сала споразумение с ЕС, че ще изпълни директивите за качество на питейната вода. Тогава е прието и окрупня­ването във водния сектор чрез асоциации. „ЕС казва: Можем да помогнем с фи­нансиране за изграждане на пречиствателни станции, но не са всяко село, а опреде­лен брой на определена те­ритория. С подписването на споразумението през 2007 г. България още се е съгла­сила, че водопроводът и ка­нализацията са материален актив, като всеки друг ак­тив, т.е. имат срок на живот и трябва в цената на водата да влезе и амортизацията им. Има и такова решение на КЕВР. Това е скъпото и точно това ще промени цената на водата нагоре”, обясни тога­ва Константинов.

Припомняме още, че цена­та на водата вече не е в пра­вомощията на Общинските съвети и по предложение на водите дружества, а се ре­шава от Комисията за енер­гийно и водно регулиране, т.е. от държавата. КЕВР вече взе решения за покачване цената на водата в няколко общини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене