Нови изпити за кандидат-шофьорите от догодина

Нови изпити за кандидат-шофьорите. От следващата година листовките вече ще включват две части. Освен традиционния тест, курсистите ще трябва да се справят и с казус на пътя, заснет във видео клип, съобщава Нова телевизия. Поне половината от въпросите в листовките са ненужни и объркват курсистите, смятат от бранша. Затова до следващата пролет сложните въпроси ще отпаднат. За сметка на такива, свързани с конкретни ситуации на пътя. „70 % от въпросите трябва да са ситуационни въпроси, които да тренират водачите как да реагират при определени ситуации”, смята Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

В крайна сметка въпросите в листовките ще са по-малко. Но към теоретичния изпит се добавя и втора част. На таблета курсистите ще гледат кратък клип, след което ще отговарят на въпроси с конкретни казуси. Според курсистите новите визуални задачи ще направят изпита по-лесен. До края на годината изпитите ще се провеждат в т.нар. „бели стаи”. Всяка от тях ще е в отделна кабинка, с камера, таблет и скенер. Автошколите обаче искат изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. И съдят министерството.

Крайният вариант на новите листовки ще е готов през март догодина. От тогава и изпитите се провеждат изцяло в новите кабинки. Заради извеждане на обучението на кандидат-шофьорите извън кабинетите на учебните центрове към тези на ДАИ – шофьорските школи готвят протести.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене