Защо удължиха срока за обезопасяване на Кресненското дефиле?

От полицията в Благоевград предупредиха за опасност от падащи камъни на Предел и в Кресненското дефиле. Обезопасяването на дефилето се бави и заради изключително трудния терен срокът на ремонта е удължен. В района на Османска чешма продължава монтирането на мрежи.

Ремонтът в участъка започна в началото на август. Той трябваше да приключи до 9 септември, но срокът е удължен с два месеца. Високоякостните мрежи се поставят заради многото падащи камъни в Кресненското дефиле, които често стават причина за инциденти.

Пътят в дефилето е обграден от скали. Често падащите късове застрашават човешки живот – огромен камък смаза автомобил, а друга скала влетя през предния прозорец на бус с работници.

Укрепването започна през лятото. След изрязване на растителността дойде ред и на монтирането на високоякостните мрежи.  Тези мрежи са по-здрави от обикновените, каквито има на много места в дефилето.

До приключване на ремонта пътният участък в района на Османска чешма е стеснен и трябва да се шофира с повишено внимание. В участъка се кара с минимална скорост.

Работниците разказват, че не смогнали навреме заради трудния участък и многото дъждовни дни. Цели строителни инструменти и части потънали в скалите и се налагало доставяне на нови.

Общо 15 са участъците с опасност от падащи камъни в района. По-голямата част от тях вече са обезопасени.

Източник: bTV

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене