Новият директор на СУИЧЕ: Намерих общ език с колектива и работим много добре

Вече подготвяме отбелязването на 25-години от създаването на СУИЧЕ, целият месец ноември ще е посветен на тази годишнина, като кулминацията е на 25-ти ноември

Основното, на което наблягаме в момента, е подобряване качеството на обучението в училището сподели пред новинарска агенция Е79news Светлин Абаджиев, директор на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Светлин Абаджиев е един от новите директори на училища в Пиринско. След спечелен конкурс в края на лятото, той оглави Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ в Благоевград. Преди да седне в директорското кресло, той бе учител по изобразително изкуство в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ и преподавател  на студенти от специалност “Културология“ в Югозападния университет. Член е на Съюза на учените в България и на Сдружение „Македония-Арт“. Носител е на наградата на Сдружение „Македония-арт“ за 2010 г. Участвал е в десетки изложби в страната и чужбина.

Малко повече от месец след началото на учебната година се срещнахме с директора на СУИЧЕ и поговорихме за училището, което оглави и което тази година навършва 25 години от създаването си.

 – Месец след старта на учебната година сработихте ли се с колектива на СУИЧЕ? Как ви приеха учителите?

– Доволен съм, че за краткото време откакто съм директор на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ намерих  общ език с колектива и мисля, че работим много добре. Доказателство за това са и инициативите, които започнахме във връзка с подготовката за честването на празника на училището. Копирано от E79news

Още в самото начало този преход се осъществи много плавно, колектива са съвсем добронамерени. Работим в една насока.

 – Тази година се навършват 25 години от създаването на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, какво подготвяте за празника?

– На 25 ноември в зала „Яворов“ ще бъде кулминацията на честванията. За тогава сме подготвили концерт-спектакъл на наши ученици. А иначе сме запланували целият месец ноември като месец на училището. Ще имаме спортен турнир, посветен на юбилея, както и тематична изложба във фоайето на община Благоевград, прожектиране на филм „По стъпките на Св. Климент Охридски“, който училището направи заедно с църквата и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 – На фона на демографския срив в страната как стоят при вас нещата с приема на ученици?

– Тази година има сериозен интерес към училището ни. Първите ни класове са 3 паралелки, запълнени на 100 процента, като на децата са осигурени необходимите условия като база, преподаватели, за провеждане на целодневна форма на обучение.

Искам да отбележа, че още от сега при нас идват много родители на деца, които догодина ще са първи клас. Родителите идват в училище, интересуват се от това кои учители водят първи клас догодина, какви са сроковете за записване в училище, каква е материалната база.

Основното, на което наблягаме в момента, е подобряване качеството на обучението в училището. Виждате, училището е разположено на хубаво място, имаме сравнително нова материална база, колегите са заредени с очаквания за развитие и е хубаво тези очаквания да бъдат оправдани. Кабинетът ми е отворен за всички, всеки един колега, който има идеи за подобряване качеството на обучение, за предстоящите празници или за каквото и да е, свързано с учебния процес. Всеки може да дойде и да сподели с мен.

 – Срещи с родители и ученици имате ли?

– Ежедневно имам такива срещи. За един родител е важно децата му да получават качествено обучение и сигурност в училище.

 – В тази връзка, как стои въпроса с охраната в училище?

– Вече имаме назначена охрана, решен е въпросът.

 – Новото около материалната база на училището?

– В момента изграждаме компютърен кабинет в училището. Подменихме пейките в двора, таблата на кошовете за баскетбол. Имаме уверение от общината, че през следващата година ще бъде преасфалтиран дворът, защото в момента асфалтовата настилка е в окаяно състояние. Надявам се в бъдеще да се намери решение и на проблема с липсата на физкултурен салон. 

 – В последно време широко се коментира въпросът с медицинските бележки за извиняване на отсъствията на учениците. При вас с какви бележки се извиняват отсъствия?

– Нашата практика е, когато ученик представи медицинска бележка, тя минава през медицинската сестра и в същото време всяка една медицинска бележка е придружена с обаждане на родител. Може и с амбулаторни листове да се извиняват отсъствия, няма проблем. Изискването е при всяко отсъствие на ученика, родителя да се свърже с класния ръководител.

– Намирате ли време за изкуство сега?

– Да, след работа, вечер, както и събота и неделя продължавам да творя. Хобито ми помага да се разтоварвам. Сега в началото на ноември месец подготвям изложба в София. / E79news

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене