Паметна плоча на проф. Георги Ангушев откриват в Гоце Делчев

Днес в 15 часа в Гоце Делчев ще бъде открита официално паметна плоча на проф. Георги Ангушев, който е роден в Гоце Делчев. Паметната плоча на известния неврокопски професор Георги Ангушев вече е поставена на фамилната му къща в града на улица „Иван Вазов“.

Наскоро с решение на Общинския съвет в Гоце Делчев на негово име бе кръстена улица в града, а в столицата десетки детски градини и училища също носят името на проф. Георги Ангушев.

Той е роден през 1937 година в Гоце Делчев. След завършването на висшето си образование в СУ ”Св. Климент Охридски“ през 1964 г., специалност „Педагогика“, той чете лекции в Софийския, Шуменския и Пловдивския университет.

От 1989 до 1992 година проф. Георги Ангушев е ръководител на Катедра „Специална педагогика“, както и декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика в Софийския университет. Той е бил преподавател на голяма част и на учителите в Гоце Делчев.

Днес специално за откриването на паметната плоча в негова чест и памет в Гоце Делчев пристига председателят на сдружуние „Движение Предтечи“, д-р Ирина Колева, от чието име е паметната плоча на проф. Ангушев.

Председателят на сдружението д-р Колева е професор към катедра „Етнология“ в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ по етнопсихология, етнопедагогика и интеграция на малцинствата в Европейския съюз.

Освен организаторите на събитието от сдружение „Движение Предтечи“ на официалната церемония по откриването на паметната плоча на проф. Георги Ангушев ще присъстват и представители на община Гоце Делчев, учители от града и региона, завършили СУ „Климент Охридски“, ученици на проф. Ангушев, граждани, както и близки и роднини на професора, които живеят в Гоце Делчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене