Обявен за македонски терорист и национален предател живее в Гоце Делчев

ЕКСКЛУЗИВНО! МАКЕДОНСКАТА ПРЕСА РЕВНА: ЗОРАН ДАНЕВСКИ “РАЗПИЛЯВА” НА ИЗТОК! ОТВАРЯ ФИРМИ В ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

СЛЕД КАТО ПРОДАДЕ ДЪРЖАВНИТЕ РЕЗЕРВИ НА ЗЪРНО, ПРИСВОИ МИЛИОН И ПОЛОВИНА ЕВРО И ИЗБЯГА В БЪЛГАРИЯ

Еден от най-известните бежанци от македонските закони, Зоран Даневски, който е обявен за издирване заради присвоени 1,5 млн. евро от продажбата на държавните резерви на пшеница и ечемик, съхранявани в селскостопанския комбинат “Џумајлија”, обявен в несъстоятелност, в който той имаше около 70%, преди месец е регистрирал фирма в Гоце Делчев. Новата фирма на Даневски се нарича “Уно Пелети”, а като негов съдружник се явява син на местния бизнесмен Никола Узунов, собственик на верига от бензиностанции.

По наша информация, Даневски се премества в град Гоце Делчев преди година, веднага след скандала с “Џумајлија”. На 22 февруари полицията в Банско го арестува заради притежание на фалшиви документи за самоличност. Получава условна присъда от една година и три месеца, но с тази присъда българската държава практически му прави услуга – докато не изтече пробацията не може да бъде върнат у дома. Екстрадицията е отложена за след това, но дотогава той може да получи български документи! А като се има предвид как завършват македонските бежанци с български документи, съмненията, дали изобщо Даневски ще бъде екстрадиран в Македония, са основателни.

Защо македонската държава мълчи, къде са нашите институции?

В КАКВО Е ОБВИНЕН ЗОРАН ДАНЕВСКИ?

– ПРИСВОЯВАНЕ НА 1,5 МЛН. ЕВРО ЧРЕЗ НЕЗАКОННА ПРОДАЖБА НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗАПАСИ ОТ ЗЪРНО В “ЏУМАЈЛИЈА”;

– НЕЗАКОННО ПРЕОТДАВАНЕ ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ;

– ИЗМАМА НА ДРЕБНИТЕ АКЦИОНЕРИ РАБОТНИЦИ В “ЏУМАЈЛИЈА”;

– ИЗБЯГВАНЕ ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ КЪМ ДЪРЖАВАТА МАКЕДОНИЯ.

Зоран Даневски, бившият управител и собственик на около 70% от агрокомбинат “Џумајлија”, който избяга в България, след като получи наказателно постановление за присвояване на 1,5 милиона евро държавни пари от продажбата на зърно от държавните резерви, отвори нова фирма в българския град Гоце Делчев! Беглецът сега е собственик на ”Уно Пелети” ЕООД, регистрирано на 15 август с основен капитал от 200 лева, а като съсобственик се явява Атанас Николов Узунов, по-малкият син на българския бизнесмен, собственик на бензиностанции в Гоце Делчев, Никола Узунов.

Компанията има невероятно широк предмет на дейност: покупка и продажба на стоки в страната и в чужбина; търговско представителство и посредничество; консигнационни, комисионни, спедиторски, превозни сделки; складови и лицензионни сделки; сделки с интелектуална собственост; хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, продуцентски, счетоводни и други услуги; прибирането на реколтата, откуп и продажба на диви плодове, билки, гъби, пчеларство, оранжерско производство; вътрешно-търговска дейност, внос и износ, реекспорт, мениджмънт, маркетинг и производствени дейности, производство и продажба на електроенергия от възобновяеми източници, търговия с петрол и петролни деривати; търговия с природен газ, производство на вина, ракия и високоалкохолни напитки и търговия с тях в страната и в чужбина …

На адреса на фирмата на Даневски, под който е регистриран в централния регистър, “Попови ливади” 1 в Гоце Делчев, има жилищни сгради. За фирмата никой от неговите съседи и съседни сгради все още не е чувал.

Сградата, където живее Даневски, се намира на десетина минути пеша от центъра на града. Луксозна е, има поставени камери, домофон и високи огради, така че не може да се види как изглежда дворната площ отвътре. В сутерените има нощен клуб, който се казва Панос, със затъмнени стъкла. Това, което е много интересно е, че новата компания на Даневски – “Уно Пелети”, е регистрирана на същата улица.

Кварталът, в който се намира сградата е обикновен жилищен квартал. От там тръгва и пътят за курортното селище със същото име – “Попови ливади”, което се намира на 20 км от Гоце Делчев.

Бащата на ортака на Даневски в “Уно Пелети”, Атанас Николов Узунов е бизнесменът Никола Узунов. Узунов в това градче и в околностите е известен като собственик на верига от бензиностанции “Уно Ойл”.

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ТОЛКОВА БЛИЗО ДО ГРАНИЦАТА, ТОЛКОВА ДАЛЕЧ ОТ МАКЕДОНСКАТА ВЛАСТ

Случаят Даневски следим от самото начало на скандала с Џумајлија. Проблемът с екстрадирането му предизвика бурни реакции сред източните съседи, особено коментара, че България трябва да спре да се определя като Мексико на Балканите, държава, в която нашите престъпници, след като престъпят закона, бягат, като е достатъчно само да кажат, че са българофили и им трябва защита от македонската съдебна система и македонската държава, които са репресирани, защото се чувстват българи.

След няколкомесечни проучвания, накрая стигнахме до сериозни данни – Даневски не само живее в Гоце Делчев, наслаждавайки се на всички удобства на обикновен гражданин, но там е в дълбоки отношения с местни политически и бизнес сили. Информацията, че Даневски отворил нова фирма ни накара да отидем до Гоце Делчев и да проверим ситуацията на място.

Гоце Делчев е спокоен град с 20 000 жители на Югозападна България, на 18 км от Гърция, близо до граничния пункт Ново село, Струмица. В града, където след като ЕС забрани производството на ориенталски тютюн, гражданите са преориентирани главно към животновъдство и кетъринг, има само една голяма фабрика. Предприятието на немеца Бертрам Ролман е едно от най-големите инвеститори в българската текстилна индустрия, а тук са заети 2000 граждани от Гоце Делчев и региона. Скромният живот в спокойния град, където средната заплата е 200 евро, от време на време е пазен от информация за нови фирми и интересни герои в ежедневието. Македонецът Зоран Даневски е добре известен в града. Гражданите знаят Даневски като буден и свестен македонец, който разбрал, че неговото национално съзнание е българско. Той се представял като голям бизнесмен, но жертва на “режима на премиера Никола Груевски.”

КАК ЖИВЕЕ ДАНЕВСКИ СЛЕД КАТО “ОПРАВИ” ЏУМАЈЛИЈА?

След като стигнахме в Гоце Делчев, името на Даневски чухме още при първото си пътуване с такси.  Шофьорът много точно отговори на нашия въпрос – дали познава македонци в този град?

“Да, да, познавам, как не … Имам позната македонка… Соня Даневска (съпругата на Зоран), но вие сте журналисти, по-добре да не казвам нищо за тях двамата. Дойдоха тук, преместиха се. Тя се занимава с политика, двамата имат бизнес тук, не е разумно много да ви говоря, а и вие сигурно знаете кои са хората … Разбира се, отговорихме: “Не, имената им не са ни известни изобщо “. Че не сме искрени, вероятно шофьорът разбра, още когато казахме адреса на семейството Даневски, но се въздържа от коментар. Остави ни на “Попови ливади” № 2 и ние тръгнахме в обиколка на околната среда.

Според информацията, неофициално се смята, че апартаментът, в който живее Даневски е на стойност около 100 000 евро. Кварталът, в който се намира сградата е обикновен жилищен квартал.

Съседите не са настроени разговорливо, но други граждани потвърдиха, че стоим пред новия дом на семейството Даневски, който в този момент изглеждаше празен. След като опитът да видим господин Даневски да влиза или излиза от дома, се оказа неуспешен, се отправихме на друго място. Получихме информация, че почти всяка вечер Даневски играе пинг-понг в един хотел на входа на града. Но нямахме късмет – беше събота вечер, а в хотела имаше сватба. Единственият ресторант е зает, така че момичето от рецепцията любезно ни каза, че няма помещение, където можем да седнем и да пием кафе (чакайки Даневски евентуално да се появи). Но не се отказваме. Влязохме на сватбата, а много скоро успяхме и да намерим начин да влезем в помещенията, където идвал Даневски. И на снимките се вижда, че са доста скромно обзаведени, с нетипичен вид за хотелски пинг-понг център. Въпреки това, тази вечер Даневски не се появи.

ДАНЕВСКИ И ОСТАНАЛИТЕ “БЪЛГАРОФИЛИ”, КОИТО БЯГАТ ОТ МАКЕДОНСКИТЕ ЗАКОНИ …

Според нашата информация, Даневски се премества в Гоце Делчев преди година, миналата есен, веднага след скандала с “Џумајлија”. Той все още няма български паспорт, нито гражданство, но се хвалел, че до края на годината ще получи. На 22 февруари полицията в Банско го арестува заради притежание на фалшиви документи за самоличност. Получава условна присъда от една година и три месеца, но с тази присъда българската държава практически му прави услуга – докато не изтече пробацията, не може да бъде върнат у дома. Екстрадицията е отложена за след това, но дотогава той може да получи български документи!

А като се има предвид как завършват македонските бежанци с български документи, съмненията дали изобщо ще бъде екстрадиран се оказват основателни. Защото Даневски е само продължение на сагата. Водейки се с български паспорт, ексминистърът на здравеопазването Владо Димов в София работи като хирург в частна болница. Той веднъж вече избегна екстрадиция от Полша в Македония и бе върнат в България. Оттогава успешно контролира ситуацията. Въпреки, че разследването срещу него тук, в Македония, все още е в ход, делото може да се води и в България, тъй като деянието, за което е обвинен е наказателно и според българския наказателен кодекс. Така Димов даде показания пред съдия в София и с това си осигури свобода и в Македония – Струмишкият съд отмени заповед срещу него.

Най-известният управител, Владислав Тамбурковски, с четири окончателни присъди и осъден на 15 години затвор и глоба от над един милион евро, също има сигурно убежище в България.  Въпреки това, споразумение за екстрадиция тепърва ще се сключва с България, въпреки че тези лица вече от години избягват правосъдието в страната си.

ВСИЧКИ ГРЕХОВЕ НА ДАНЕВСКИ!

Зоран Даневски, като управител на “Џумајлија”, направи най-големият скандал точно с продажбата на държавното зърно и бягството на изток. От Основния съд Свети Николе късно поискаха да му се отнеме паспортът и Даневски, който е обвинен, че е присвоил 1,5 млн. евро, лесно напусна страната и замина за България, а с него изчезнаха и фактурите за продаденото зърно. В кой град живее и работи сега, до този момент, не бе известно на обществеността. Срещу Даневски са повдигнати две обвинения, едно в Основния съд в Щип, където, ако някога Даневски бъде екстрадиран, трябва да се води процедура за нарушение и злоупотреба с държавни резерви, и едно в Основния съд в Свети Николе, където Даневски ще се преследва наказателно за злоупотребите в “Џумајлија”. Но информацията показва, че държавните силози в агрокомбинат “Џумајлија” досега няколко пъти са опразнени, а след това отново напълнени. Противно на Закона за стокови запаси, Даневски си продавал житото, което държавата пазела в агрокомбината, а след това от собственото производство връщал използваните количества.

Друг скандал бяха 1,3 млн. евро субсидии, които държавата Македония изплатила на Зоран Даневски за това, че ползвал под наем земята на агрокомбината “Џумајлија” през последните три години. Но служители на завода твърдят пред македонски медии, че Зоран Даневски преотдавал под наем земята на гръцки граждани, които на нивите садили зърнени и градински култури, въпреки че в закона не било разрешено да го прави. Престъплението с държавната земя се е случвало няколко години, но нито една компетентна институция не е пристигала на място, за да види това.

Даневски бе замесен в скандал с брат му, бившият депутат и кмет на Свети Николе Слободан Даневски. Слободан бе съден за престъпление – служебна злоупотреба и укриване на данъци от 65.000 евро. Той е обвинен, че като председател на Управителния съвет на “Џумајлија” издействал компанията да даде заем от 100 000 евро на фирмата “Зоки 28” (собственост на Зоран Даневски). Според информацията от македонските съдилища, Слободан взел револвиращи кредити от половин милион евро в НЛБ Тутунска банка, за което ипотекирал винарската изба и мелницата на завода. Въпреки, че кредитът е бил специално за финансова подкрепа на дейността на “Џумајлија”, Слободан незабавно прехвърлил на Зоран 100 000 евро, а той пък половината от тази сума трансферирал на щипската фирма “Винекс” за изплащане на предварително взет заем от 200 000 евро. В тази сделка, според обвинението, той за себе си незаконно присвоил 50-ина хиляди евро. Беше обвинен, че измамил 300 работници на завода, които от заплатите си отделили пари за закупуване на акции. Даневски не изплатил парите в Агенцията за приватизация, след което Агенцията е анулирала договора, за това тези акции изкупил братът на Зоран. Даневски е обвинен, че е продал един и половина тона ечемик на стойност над 150 000 евро, но това производство не е прибавил в крайното салдо на завода и е избегнал да плати данък от 60-ина хиляди евро. Въпреки, че по някои от тези обвинения е оправдан, за част от тях все още се водят отделни съдебни дела.

ВЕРИГА “ЏУМАЈЛИИ”…

ЗА КАКВО Е СЛУЖИЛА “ЏУМАЈЛИЈА” В БЕЛГРАД?

Договорите, до които се добират някои македонски медии, разкриват много интересен казус – че “Џумајлија” имала представителства и на север. На улица “Цар Урош” 6 в Белград е регистрирана фирма “Џумајлија Белград” ООД, с основен капитал от 500 евро. На тази фирма Даневски вероятно й предал част от вземанията, които като кредитор е имал към “Џумајлија” в Македония. Същият подпис, същият образ, Зоран Даневски, е цесионер и цедент в този договор. Данните от Централния регистър на Сърбия показват, че сръбската фирма “Џумајлија”, която е регистрирана като ЕООД за неспециализирана търговия на едро с храни, напитки и тютюн, има двама собственици – “Џумајлија лозово” и “Винојуг Белград”. Като директор стои името на Петър Арсич. На това копие от цесия никой не е подписан като представител на сръбската “Џумајлија”. Според данните от регистъра, “Џумалија Белград” има 0 служители и осъществява невероятни 0 приходи!

ИРОНИЯ: СЕГА ДАНЕВСКИ ЩЕ СЪДИ МАКЕДОНИЯ В СТРАСБУРГ?

Информатори съобщават, че през миналия месец в дома си в Гоце Делчев Даневски се е срещнал с двама адвокати, един македонец и един българин, с които обсъждал стратегия за завеждане на дело срещу македонската държава в Страсбург. Съобщава се, че Даневски ще изисква по съдебен път да му бъде върната и собствеността на “Џумајлија”, която държавата конфискува. По наша информация, Даневски се готвел да купи още един имот в Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене