8-те монаси от Рилски манастир в яростна защита на обвинения в хомосексуализъм игумен Евлогий: „Само Бог е съдник“

епископ евлогий

8-те мона­си от Рилския манастир вчера в гневно писмо до българския патриарх Неофит изра­зиха възмущението си от сливенски­те свещеници Евгени и Силвестър Яна­киеви, които в TV ефир публично об­виниха игумена на Рилската света обител епископ Евлогий в хомосексуализъм.

Според архимандритите Виталий, Калистрат, Варлаам и Йосиф, йеромонасите Па­вел и Макарий, йеродякон Нектарий и монаха Теофилакт по този начин Евгени Янакиев си отмъстил на игу­мена им, който преди време категорично му отказал в ма­настира да се търгува със сто­ки от Божи гроб.

Според двамата братя Янакиеви точно заради хомо­сексуализма му преди 30 г. Евлогий бил изгонен от Сли­венска митрополия.

Монасите-защитници пък са на мнение, че в яростта и самолюбието си двамата клирици са забравили ева­нгелските съвети и Христовия пример за това, че само Бог е съдник и че вълкът е този, който разпръсва стадото“.

В писмото си те са отде­лили достатъчно място и за възмущение от външния вид на обвинителите, които се появили по телевизията по подрасници, които са „долна дреха, използвана дори като пижама от някои свещенос­лужители. Самото наимено­вание „подрасник“ указва и неговата употреба“, пишат монасите.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене