Разярени клиенти скочиха на бой! Стотици семейства в Благоевград останаха без телевизия и интернет, ДНСК сряза висящите кабели

Стотици семейства, живеещи в района от старата автогара до ул. „Илинден“ в Благоевград, и представители на бизнеса останаха вчера без телевизия и интернет. В ранния следобед на ул. „Скаптопара“, близо до „Кончето“, граждани изскочиха пред домовете си, притеснени, че са без сигнал, за да разберат какво се случва, и се стигна до бой и намеса на полцията.

„Излязоха със заповед, че е влязло в сила съдебно решение, което сега изпълняват – кабелите, които висят, били незаконни и затова ги режат”, обясни леля Цветанка, възрастна жена, чиято къща е на същата улица. „Преди минути имаше много съседи навън, искахме да обяснят, да ни платят кабелите, но работниците към Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) казаха, че имали заповед“, ядосваше се жената.

По-информирани обясниха, че преди време имало заповед на ДНСК за премахване на всички висящи кабели на електронни съобщителни мрежи, която някой от кабелните оператори обжалвал в съда и затова премахването било отложено във времето. „Сега какво ще правим без телевизия и интернет, поне да ни бяха предупредили!“, вдигна ръце Цветанка и показа купчината кабели, които събрала в двора си.

Малко преди това същият сценарий се разиграл по успоредната ул. „Иван Михайлов“, а преди края на работния ден в района между бул. „Св.св. Кирил и Методий“, ул. „Илинден“ и ул. „Марица“, включително и по бул. „В. Левски“ всички кабели бяха прекъснати. Части от тях висяха по стълбовете или към къщите, а в ромската каруца, която следваше плътно ДНСК работниците, купчината непрекъснато растеше. „Никой не ме е викал, обикалях си така по улиците и гледам – режат кабели, как да не ги товаря?!“, откровен беше собственикът Добрин Димитров, вероятно единственият щастливец от случващото се.

Служител на ДНСК, който следеше работниците да си свършат стриктно заданието, не пожела да обясни на какво основание се извършва акцията, нито да се представи. „Обърнете се съм пресцентъра на ДНСК или към работещите на ул. „Ив. Михайлов” 49, където е РДНСК“, повтори той многократно в отговор на въпросите на репортер на „Струма“.

Събрали се накуп техници към различни фирми за доставка на интернет и телевизионни услуги чакаха работниците да свършат своята работа в края на ул. „Андрей Ляпчев“, за да започнат отново да „връзват“ кабелите. На въпрос не е ли незаконно, те хорово попитаха: „Къде пише, че е незаконно?! Ще компенсираме абонатите и възможно най-бързо ще възстановим връзката“, обясни един от мъжете.

„Кой ще ни компенсира, да сте чували такова нещо да се случва в България?!“, недоверчив бе Никола Пешев, който заедно с няколко комшии на ул. „А. Ляпчев“ бе излязал да види какво става. „Добре че съм пенсионер, мога и без телевизия, а много не ми зависи от интернета, но има хора, които работят от вкъщи, за тях сигурно ще е голям проблем.“, коментира той. „Проблемът е в общината, още преди години, като опъваха кабелите, сме разговаряли с колеги, че трябва да са под земята, работех като поддръжка на телевизионни ретранслатори и УКВ предаватели и съм бил в тая сфера. Десетки пъти разкопават тротоарите ни, ако общината още тогава ги беше задължила да полагат подземно мрежата, сега нямаше да се стига дотук“, категоричен е Н. Пешев.

„Законът за забрана на висящите кабели е още от 2004 г., в София дадоха толеранс три години и от 2007 почнаха да режат всичко, което виси”, компетентно коментира със съседи Димитър Начев, който има малко копирно студио в кооперация до „Кончето“. „Мисля, че имаше поправка, с която се даде толеранс само за селата, но отдавна в Благоевград това трябваше да се случи. Незаконно е, разбира се, да се възстановят прекъснатите принудително кабели, щом има вече и съдебно решение”, допълни той, а комшията му с усмивка пресметна, че потърпевшите фирми със сигурност ще са на сметка да ги „вържат“, та дори незаконно, заради таксите на стотиците потребители и защото не се знае кога от ДНСК пак ще минат с клещите.

„Работата ми блокира частично, но как да изчисли човек загубите – те са относително нещо“, философски прие неудобството от прекъснатите кабели Д. Начев.

Началникът на РДНСК – Благоевград инж. Йорданин вчера се оказа в командировка и от службата ни препратиха към пресцентъра на ДНСК. Специалистката там Тоня Радевска обеща, че ще изпратят становище. „Преписката не е от два реда, очаквам отговор от колегите“, обясни тя, като не се ангажира с време и срокове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене