Уникална победа за България: Овчарката Белджи на Александър Илиев от Благоевград стана световен шампион по глобъл ринг

България записа първа и уникална победа на световното първенство по глобъл ринг спорт в Белгия. Грандиозният успех е на Александър Илиев и неговата овчарка Белджи в състезанието, което се организира от Националната белгийска федерация по кинология (NVBK).

Да си единственият участник от България и да надвиеш най-добрите. Да отмъкнеш световната титла под носа на професионалистите и да се окичиш с купа в спорт със 140-годишна традиция. Това направи Александър Илиев, който е от Благоевград и дълги години се занимава с обучение на кучета.

Нещо повече – Сашо се впусна в предизвикателството с две кучета. Освен с женската Белджи, която грабна световната купа, той участва и с мъжкаря Роки, класирал се на престижното второ място. И двете кучета са от породата белгийска овчарка.

„Това е една сбъдната мечта, удовлетвореност от големите усилия и години тренировки. Няма как да не съм горд“, коментира пред ИНФОМРЕЖА успеха си благоевградчанинът.

Той пояснява, че всички работни белгийски овчарки, които се използват в полиции, армии, митници, обучени да залавят престъпници или да откриват наркотици, се дължат на гените на тази организация.

„Там се селектират само работни качества. Женските кучета се заплождат само на мъжки, които имат силен характер, стабилна нервна система, хубава захапка, драйв към предмети… и в крайна сметка от тази 140-годишна селекция се получава един страхотен резултат“, пояснява Александър Илиев.

В същото време други федерации като FCI развъждат кучета, които обаче са с много ниски работни качества в сравнение с белгийските. Те са предимно за изложби.

Класацията за този световен шампионат става през годината. Провеждат се различни държавни първенства. „Ние спечелихме състезанията в Холандия и Германия, в Чехия бяхме трети. Точките се сумират и на базата на специални критерии за финала се класират най-добрите състезатели. Миналата година малко не ни достигна да се класираме“, разказва тазгодишният шампион по глобъл ринг.

Той участва в това състезание за трета година, при това с две кучета – нещо, което малцина могат да си позволят заради трудната и продължителна подготовка. Белджи е на 4,6 г., тя е дъщеря на шампион по белгийски ринг. Роки е само на 2 г. И двете ги купува от специални развъдници в Белгия.

„Там нямат двегодишни кучета участници в състезания. Счита се, че това е една твърде млада възраст за професионална подготовка. Повечето са на 3-4 години и нагоре. С Роки обаче взехме второто място и изненадахме всички. Това е постоянен и дълъг процес. Не може да тренираш три месеца и да отидеш на това състезание“, категоричен е Александър.

По думите му глобал ринг е комплексна диспицплина, включваща абсолютно всичко.

„Тества се обонянието на кучето. Слагат се еднакви предмети в другия край на терена, като целта е то да намери пръчката с твоята миризма. Защита на собственик – куче бодигард. Опитват се през цялото време да провокират кучето да сгреши, а то не бива да си изпуска нервите. Трябва да атакува само в момент, когато те нападнат наистина.

Нападение от дълга дистанция – догонване, връщане. Примерно, насъскваш кучето по бягащ човек и когато съдията вдигне бял флаг, трябва веднага да го върнеш, без да захапе човека. Това е изключително трудно.

Друго предизвикателство – охрана на предмет. В един кръг се слага например една чанта и кучето трябва да я охранява. Изпълнение на позиция от дистанция – стани, легни, седни, оставя се кучето на място. Преодоляване на препятствия – комплексна дисциплина, която развива всичко – качествата на кучетата и уменията на треньорите. Това е екипна работа“, издава още той.

В зависимост от категориите кучето изпълнява задачи и се справя с предизвикателства пред зорките погледи на съдиите в продължение на цели 30-40 минути. И през цялото време трябва да запази концентрация.

„Има кучета, които ги дисквалифицират. Това си е животно. Примерно не пуска предмет след команда заради липса на контрол. В тези спортове се използват единствено кучета с много твърди линии, които от друга страна е трудно да контролираш. Те са агресивни, доминантни, понякога дори към хората. Тези качества се предават генетично на поколенията“, допълва Александър.

Сценарият на всяко състезание е различен и никога не се повтаря. Единственото, което се запазва, са препятствията. Всичко останало се определя от организаторите и съдиите в деня на състезанието.

„Примерно защита на куче бодигард – не е ясно дали ще бъдат един, или двама души, които ще провокират кучето. Дали ще седнат на маса, дали ще го поливат с вода, дали ще крещят или ще обръщат масите… Никой не знае. Целта обаче е максимално да провокират кучето да излезе от контрол, защото ако това стане, му отнемат всичко“, разказва още Илиев.

Кучатата са голямата му страст. Обича ги от малък. Първото куче си купил в 6-и клас, със спестени от закуски пари. Немска овчарка. „Струваше 25 лева. Когато я показах вкъщи, щяха да ме изгонят. Наложи се три нощи да спя с кучето на тавана“, спомня си Сашо, който от 25 години се занимава с професионално обучение на кучета.

Базата му е над благоевградското село Бучино, където има полигони със специални уреди и приспособления за обучение и дресировка. Водят му домашните си любимци хора от цяла България. Там има и хотел, в който стопаните могат да оставят кучетата си, докато са в командировка или на почивка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене