Фимка Гогова, съседка на пророчицата в родната Струмица, проговори пред Топ Преса: Ванга върна внучката ми от оня свят!

Кристиан ИВАНОВ

bez-imeФимка Гогова е на 72 го­дини, живее в Струмица, Македония, точно до род­ната къща на Ванга.

Там ясновидката се раж­да през 1911 г. и живее до 1942 г., когато се заселва в Петрич. Фимка и известна­та пророчица са свързани с близко приятелство, кое­то започва още през 60-те години на миналия век и продължава до смъртта на Ванга през 1996 г.

Фимка пише книгата „Ванга и аз“, която издава в Македония. За читателите на „Топ ПРЕСА“ тя споделя подробности за срещите си с феноменалната проница­телка.

– Госпожо Гогова, кога се запознахте с Ванга?

– Тя ни беше съседка в Струмица. Нашите две къщи ги дели само дървен плет. Ванга беше близка приятел­ка на майка ми. Животът се развива така, че Ванга отива да живее в България през 1942 г. Но с мама си остават приятелки. През 1961 г. за първи път видях пророчица­та. Дотогава всичко, което знаех за нея, беше от майка ми. При първата ни среща Ванга остана вкъщи някол­ко часа. После отиде на гро­ба на брат си Васил Сурчев. Той е загинал като парти­занин по време на Втората световна война. Ванга пред­чувствала неговата смърт, но не можела да предотвра­ти убийството му. И до днес в Струмица има улица, която носи името Васил Сурчев.

– Как успяхте да станете близка с нея?

– Втория път видях Ванга вече в къщата й в Петрич. Майка ми постоянно страда­ше от главоболие, а свекър­вата се оплакваше от коля­ното си. Мама се опитваше да се отърве от мигрената, като си правеше компреси с картофи и ракия. Но това не помагаше.

Трябваше да питам Ванга за друг лек. Тя ме посрещна строго. Вика ми: „Какъв лек, мари. На майка си кажи ком­пирите, дето си ги реди на главата, да ги прави на ман­джа, а ракията да я пие баща ти Ванчо – и без това му е много сладка. На свекърва­та ке й кажеш, дека с това колено ке си умре. Айде сега вървете си, къде сте тръгна­ли, та и аз да си почина“.

Свекърва ми почина след 18 месеца. Майка ми про­дължи със своята терапия още 16 години преди да умре. Въпреки че при втора­та ни среща Ванга не изгле­ждаше гостоприемна, с нея се сприятелихме и останах­ме близки до смъртта й.

– Кое беше най-запомня­щото се нейно пророчество?

– Най-голямото чудо беше, че моята внучка оздравя без никакви лекарства, след като докторите я бяха отпи­сали от живота. Цяла година детето гаснеше и никой не можеше да му постави диа­гноза. Къде ли не ходихме, какво ли не правихме – нищо не помагаше. Ходеше по двора и падаше от немощ. Трябваше да искам съвет и помощ от Ванга. Тогава я видях за последен път. Тя вече беше на смъртно легло. Трудно можеше да говори. Много се тормозех как да я питам за внучката, като са­мата Ванга е вече толкова зле. Ама трябваше да я пи­там, защото ми беше голяма мъката. Ванга само прошеп­на: „Ке й помине“.

Аз на нея й вярвах като на Бог. Прегърнах я и я це­лунах. Прибирам се вкъщи и всички ме чакат. Снахата, синът ми… Веднага питат: „Какво каза Ванга“. Рекох им: „Спокойно, детето ще се оправи“. Те не спират да ме разпитват: „Какво тряб­ва да й даваме?!“. Казвам: „Нищо няма да й давате. Ще й мине“. Не ми повярваха. Но за два-три дни внучката започна да се оправя. След една седмица беше здрава. Това никога няма да го за­бравя. Внучката сега е на 20 години. Живее в Швейцария с родителите си. Тя знае, че е спасена от Ванга.

– Помагала ли ви е Ванга в други трудни моменти във вашия живот?

– Много пъти съм се съвет­вала с нея. Първият ми мъж Трайчо загина в катастрофа. Аз също бях в колата, но оце­лях. Говорех на Ванга как съпругът ми без време си е заминал. А тя ми отвърна: „Не бъркай, душа. На него толкова му бяха отредените дни. Ако си беше вкъщи, с вода щеше да се напие и да се задави“.

– Самата Ванга предусе­щаше ли, че идва краят на нейния земен път, когато я видяхте за последен път?

– Знаеше, че си отива. В последните години от живо­та си събираше сили, за да може да се довърши църквата в Рупите. И Ванга беше човек, и нея болестите не я от­минаха.

– Как Ванга описваше Бог?

– Казваше, че никой не е виждал как точно изглежда Бог. В нейни­те видения той е бил едно огнено кълбо, кое­то силно свети. Една огромна сила. Много интересни са нейните думи за отвъдното. Тя казва, че ако живите могат да видят колко хубаво е в небесното царство, няма да искат два дни да живеят. Аз също имах един сън, в който мой близък чо­век ми каза същото. Поня­кога имам сънища, които са се сбъдвали. Споделяла съм това с Ванга. Тя обясняваше: Това не са сънища, а виде­ния. Чувала съм я да казва: „Ако не вярвате в Господ, не идвайте при мен. Защото не аз ви помагам, а Бог“.

– Как тя си обясняваше факта, че е надарена с така­ва необикновена дарба?

– Чувала съм я да казва: „Защо Бог ми даде тази дар­ба? По цял ден слушам мъ­ките на другите хора. Когато вечер вие спите, аз виждам мъките на целия народ. Не мога да го издържам целия този товар. Всеки идва, каз­ва си мъката и си заминава. Никой не ме пита имам ли аз мъка, имам ли нужда от нещо. Та нали и аз съм чо­век? Само бързате, бърза­те“…

– Какви бяха нейните про­рочества за бъдещето на България?

– Не съм говорила с нея за това. Повечето ни разговори бяха за обикновени неща от ежедневието.

– Говореше ли Ванга за края на света?

– Според Ванга няма да има край на света и хората няма да измрат изведнъж от някакво бедствие. Ще има войни и нещастия за чове­чеството. Това са неща, кои­то се случват.

– Виждаше ли тя своя на­следница в дарбата да пред­рича бъдещето?

– Не. Това не е нещо, купе­но с пари, което да завеща­еш на някого. Това е Божия дарба. Скоро в Струмица била някаква жена, която се представяла като наслед­ница на дарбата на Ванга. Показали я били по телеви­зията. Българка – не й знам името. На Ванга не й трябва­ше телевизия. Сега много се правят на гледачки. Такива има, но Ванга беше пророчи­ца, която виждаше напред и назад във времето.

– Кой е съветът на Ванга, който няма да забравите?

– Най-много държеше на добротата на човека и чест­ността. Казваше, че хората трябва да се обичат и да си помагат, защото само това може да ни спаси.

– Кои от нейните проро­чества за бъдещето още не са се сбъднали?

– Ванга казваше, че ще дойде време, когато науката ще направи открития в об­ластта на нематериалното. Беше убедена, че учените ще намерят отговори на въпросите за бъдещето на нашата пла­нета и все­лената. За Ванга ключът към всичко това се крие в старите све­щени книги, които трябва да бъдат про­четени. Про­рочицата беше убедена, че природата е неделима и си има собствен език.

– Какво става сега с родна­та къща на Ванга?

– Там живеят цигани. След като Ванга отива да живее в Петрич, къщата става необи­таема. В нея има само едно помещение, отвън е измаза­на с кал. Много неща са се случили, откакто леля Ванга се е изселила оттам, и сега живеят други хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене