Танева: Сектор „Тютюн“ ще бъде осигурен финансово и през 2017 г.

Заедно с организациите на тютюнопроизводители ще направим отново комуникация как да разпределим по-справедливо средствата за сектор „Тютюн“. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За догодина като се приеме бюджетът в НС тогава ще знаем какви са сумите за тютюнопроизводителите. Най-важното обаче е, че в проекта на бюджет има заделени средства за националната преходна помощ“, заяви Танева.

Попитана дали тютюнопроизводителите могат да очакват по-високи изкупни цени, тя отговори, че България е един традиционен производител на качествени тютюни, но какви ще са цените, зависи от пазара, не от държавата.

„Тези цени биха били по-добри за българския тютюнопроизводител, когато те са по-обединени и могат да отстояват по-добре интереса си. Надявам се, че с промените в Закона за Селскостопанска академия, който е в НС, ще се позволи за всеки сектор бизнесът да влезе в науката. Има и капацитета и възможностите да финансира в по-висока степен научните изследвания и подобряването на сортовата структура, което би гарантирало по-висок добив и качество“, каза още Десислава Танева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене