ВИДЕО: В премахнато от регистъра село в гоцеделчевско, направиха традиционен курбан за здраве

Село Средна и съседното му Драгостин в община Гоце Делчев са напълно обезлюдени и са закрити като населени места с решение на Министерски съвет в началото на 2008-ма година. Въпреки това, бившите жители  на и на двете села които основно живеят в Гоце Делчев, ревностно спазват стародавните си традиции. Всяка година, в неделния ден най-близък до денят на св. Петка, някогашните жители на Средна и църковното настоятелство на образцово поддържаният храм св. Неделя, колят и раздават курбан за здраве. Жертвеното теле за курбана, от няколко години, като личен обет осигурява местният бизнесмен родом от Средна, Димитър Балтаджиев. Черквата в с. Средна е посветена на св. Неделя и на храмовият празник, тук винаги се отслужва празнична литургия, но в миналото, при нещастен за селото случай около Петковден, жителите решават на този ден да се коли курбан за здраве и от тогава, денят на ритуала се чества и като празник на селото.

Интересна е историята за създаването на село Средна, която все още помнят възрастните хора родени тук

И тази година, празникът на село Средна бе уважен от общинската управа начело със зам. кмета на община Гоце Делчев, Валери Сарандев, зам. председателят на ОбС, Димитър Балтаджиев, общественици и много миряни както от Гоце Делчев, така и от околните населени места.

По традиция, след църковното служение и водосвета, започна народното веселие. Освен от прекрасният слънчев есенен ден, празничното настроение за масовите народни хора бе осигурено от обичаният фолклорен състав „Щуро маке“ заедно с популярната певица Ирина Паскалева. Приятната изненада за съборяните тази година бе участието в музикалната програма на известният певец от Македония, Кирил Митоски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене