Connect with us

Таблоид

След „жокер“ от П. Дангов и неговите специалисти от ОДБХ: Родители в Дупница изпращат децата си на училище с ябълки, в Бобовдол изхвърлят яйца с изтекъл срок

Published

on

родители, децаСлед жокер от шефа на областната дирекция по храните в Кюстендил Първан Дангов, родители от Дупнишко вече изпращат децата си на училище с ябълка в раницата, научи Struma.com. Това стана само няколко дни след като д-р Дангов заяви от ефира на местна телевизия, че много родители предпочитали сутрин да дадат левче, вместо да приготвят закуска у дома, за да се създават навици за здравословно хранене.

Тази сутрин станахме неволни свидетели на родителски наставления от Атанас и Яна Пепелджийски от дупнишкото село Баланово. Майката, работник в една от местните обувни фабрики, явно забравила да сложи ябълка в чантата на сина си, буквално го догони до автобуса, за да пъхне забравения плод в раницата на детето. От тях разбрахме, че Димитър е в пети клас на средно общообразователно училище, а двамата родители работят в града и пътуват всеки ден до там.

Пред нашия екип Яна призна, че предпочита да изпрати детето си на училище с приготвена от къщи храна, но иначе рядко поставяла плод в пакетчето. „Сетих се от едно предаване по кабелната телевизия, с Дангов. После в къщи доста говорихме по темата и от тогава не пропускам, сега ябълките останаха в моята чанта и за малко да забравя”, каза майката. Тя сподели, че синът й Димитър е почти цял ден е в училище, оставал до края на деня и на занималня и гледала да има нещо добро за хапване в чантата.

10-годишният Димитър пък днес поиска две ябълки. „По едно време в училище даваха плодове, но вече не. Чел съм в интернет, знам, че плодовете и зеленчуците са полезни”, каза Митко и гордо заяви, че наскоро се записал да тренира борба. „Училището е добро, освен мероприятията в клас знам, че се следи и за храната в лавките, но създаването на добри навици е задължение и на нас родителите, не само на учителите”, каза от своя страна бащата Атанас. Той е работник в жп-депо.

По време на краткия разговор и коментарите по въпроса стана ясно, че и други родители също вече прибавяли плодове в раницата на децата си. Сред тях бил и шефът на Минно-спасителната служба в Бобов дол Сашо Стоичков.

Оказа се обаче, че освен в Дупница и околните села, и в Бобовдолско са чули съвети на инспекторите от медиите.

През последните дни, хора от Бобов дол изхвърлили в контейнерите яйца, заради изтеклия 28-дневен срок за консумация, за който беше съобщено от д-р Велка Войнова в ОДБХ-Кюстендил.

Това сподели Милчо Коматински от Бобов дол, на който му се наложило да изхвърли 22 яйца закупени малко преди нова година. Мъжът призна, че е наясно, че яйцата са малотраен продукт, но не е бил осведомен кога те влизат в категория „опасни”.

Инспекторката посъветвала хората да погледнат в хладилниците си и да обърнат внимание на срока на годност на кокошите яйца. Тя призовала да изхвърлят всяко яйце, което е престояло повече от 28 дни като се ориентират по щампата върху него.

Местният предприемач Ивайло Стойков пък, вече си е подготвил специален календар, чрез който да следи именно доставките и сроковете на годност на яйцата. Той обясни, че преди това проверявал само някои от печатите, но като цяло следял документите на доставчиците. Сега под лупа гледам всяко едно яйце и датата върху него, обясни търговецът въпреки, че до този момент не е имал проблеми.

По повод информацията, която научи от нас, шефът на ОДБХ-Кюстендил Първан Дангов обясни, че от началото на годината в дирекцията вече са приели повишаването на потребителската култура и тази на храненето, като приоритетна задача. „Здравословното хранене е важно, но когато става въпрос за децата, то е грижа на всички, не само на нас, като контролни органи”, каза Дангов.

Родители, учители, местна и държавна власт, всеки трябва да поеме своята част от работата. По този повод той припомни случая с натровените деца в Сливен като заяви, че здравословната храна не означава непременно, че тя е безопасна. Ако родителите не измиват добре ябълката преди да я поставят в чантата, или ако държите яйцата в хладилника си един месец, чия е отговорността, попита Дангов. Обектите, където се приготвя, произвежда и продава, храна са отговорни за своята наличност, ние стоим между потребителя и търговеца, затова сме длъжни освен контрол, да бъдем полезни и с информация, заключи шефът на ОДБХ-Кюстендил.

www.struma.com

Таблоид

Изтекоха ужасяващи КАДРИ 18+ от самоубийството на Денис Теофиков

Published

on

От вчера цяла България е в траур заради изненадваща кончина на 21-годишния изпълнител Денис Теофиков. Поп фолк гилдия изказа своите съболезновия, а причините за смъртта се спекулираха доста дълго из медийното пространство.

Днес от СДВР информираха какво се е случило: „В 6:50 часа на 24 октомври е подаден сигнал за паднало лице от тераса в „Цариградски комплекс“ в София“. Съществуваха различни теории относно това дали приятелката му Алекса е намесена в цялата ситуация, като най-разпространената теория е, че в сграда, от която е скочил, живее негов приятел, на когото е искал да остави котката си.

Днес обаче се появи запис, заснет минути след фаталния инцидент, на който се вижда безжизненото тяло на изпълнителя, както и приятелката му, която е потънала в сълзи и се опитва да се добере до своя любим. Кадрите са заснети от неидентифицирано лице, което пита Алекса дали тя е приятелката му и какво се е случило. Тя потвърждава коя е и опитва да обясни, че не знае нищо.

TRENDY NEWS публикува видеото, което потребител на TikTok е разпространил, като предупреждава, че кадрите могат да бъдат травмиращи и не се препоръчват за лица под 18 години:

Continue Reading

Таблоид

Временни противоепидемични мерки в Община Банско

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общината. До второ нареждане се преустановяват посещенията на Дневен център за възрастни хора, Дневен център за пълнолетни с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в клубовете на пенсионера.

За социалните звена в община Банско, където е предвидено изхранване, услугата се извършва по домовете. За провеждането на пазара за промишлени стоки на улица „Цар Симеон“ и зеленчуковия пазар в Банско и на „Промишлен и зеленчуков пазар“ в Добринище се създава еднопосочно движение, контрол на влизащи и излизащи, и допускане на не повече от 8 кв.м. на един посетител.

Служителите на отдел „Обществен ред и сигурност“ към община Банско осъществяват ежедневен контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на общината.

Continue Reading

Таблоид

От РЗИ-Благоевград искат учениците да преминат онлайн

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага от утре /26 октомври/ всички ученици в община Благоевград да преминат към онлайн обучение за една седмица. Предложението си той мотивира с това, че случаите на Ковид -19 са се покачили над 750 на 100 000.

Шефът на РЗИ е изпратил предложението до началника на РУО Ивайло Златанов.

Последна дума за взимане на решението за преминаването изцяло онлайн има министърът на образованието.

Припомняме, че от днес към онлайн обучение преминаха учениците от общините Сандански и Кресна. В останалите 7 общини, сред които и Благоевград бе въведен ротационен принцип./струма/

Continue Reading

Таблоид

Лoвна група Гайтаниново бие рекорди за началото на лова!

Published

on

Слуката на ловна група Гайтаниново продължава. В събота 3 диви свине отстрелял Димитър Атанасчиков – Рамбо. На гонка на около 90 метра му излизат 4 диви прасета, стреля 4 пъти като сваля 3 от тях. Ловецът стреля с карабина Мазалат с механични мерни прибори, което за сегашната зашуменост на гората и това че оръжието е с болтов затвор, показва неговите умения в бързата и точна стрелба.

Втория ловен ден (неделя) се разписали още ловци от дружината, Тодор Данев – Валдес, Марян Шеринов и Ишко Шумаров.

 

Колегите намерили и паднал вълк, по който били стреляли преди 2 седмици на откриването.

Ловна група Гайтаниново (община Хаджидимово) се радва на много голяма слука тази година, за 7 ловни дни имат 9 диви свине. Това е най-добрия резултат сравнявайки със съседните села и ловни групи, както и своеобразен рекорд за дружинката за последните години.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ