Върнаха на работа пазача на благоевградския театър с 3144 лв. обезщетение

Уволненият пазач на благоевградския театър Тодор Логофетов бе възстановен на работа от съда. Трудовият му договор е прекратен заради съкръщаване на щата след 7 години работа в културната институция. Основните му задължения били да осъществява невъоръжена охрана на сградата, имуществото и съоръженията, контрол на посещенията на гости и служители, контрол по боравене със съоръженията, недопускане на кражби и злоупотреби.

На 29 февруари тази година директорът на ДТ „Никола Вапцаров” Петър Кьосев решил да бъдат премахнати двете бройки за пазачи, считано от 1 април. Още същият ден на Тодор Логофетов е връчено предизвестие, което той отказал да получи. Едномесечният срок на предизвестието изтекъл на 31 март и директорът на театъра подписал заповедта за уволнение на пазача, който той обжалва в съда. Основният му коз е, че е освободен незаконно, още преди влизане в сила на новото щатно разписание, което станало на 1 април.

В хода на делото са разпитани като свидетели бивши служители на театъра, които твърдят, че дори и след съкращенията на пазачите имало хора, които стоят на пропуска и по същия начин питат посетителите къде отиват,  какво правят, за барчето ли са, за администрацията ли са, а вечерно време  заключват театъра. Шефката на Районен съд – Благоевград Вера Коева счита, че заповедта за уволнение е незаконосъобразна само на основание, че е издадена преди влизане в сила на новото щатно предписание. С тези мотиви тя е отменена, пазачът възстановен на работа и обезщетен с  3144, 96 лв. Драматичен театър е осъден да покрие съдебните разноски по трудовото дело, 500 лв. за адвокатски хонорар и 290 лв. за такси. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене