НЕУДОБНИТЕ нищят темата за шуробаджанащината в Областната администрация – Благоевград

Топ преса продължава да нищи темата за шуробаджанащината в Областна администрация – Благоевград. Тя влезе и във второто издание на съвместната рубрика на медията с електронното издание Blagoevgrad-News „Неудобните“. Водещите на предаването Веселин Стаменов, Мариета Димитрова (главен редактор на Blagoevgrad-News и Методи Байрактарски коментираха и проблемът за неслучилата се ВиК асоциация в областния център на Пиринско, за което известна вина има и областния управител Бисер Михайлов.

В „Неудобните“ стана ясно, че до ден днешен никой от администрацията, ръководена от Михайлов не е дал яснота какво се случва в „Областна управа – Благоевград“ООД.

„Има наболели проблеми“, коментира медийния мениджър на Топ преса Веселин Стаменов, а главният редактор на Blagoevgrad-News Мариета Димитрова поясни, че един от тях е т.нар. ВиК асоциация, която така и не просъшествува.

Ето какво казаха те:

В. Стаменов: Кметовете си качват снимки във Фейсбук  сърчица със областния управител и в един момент цари нещо – някакво страхотно изживяване, властово. За което обществото не знае. И затова мисля, че е редно, колеги, че е редно да коментираме има ли го областния управител, няма ли го. Ако го има къде е, ако го няма – пак къде е.

М. Димитрова: „Има го, ама какво прави е по-скоро големия въпрос според мене. Факт е, че го има. Всички знаем кой е.

В. Стаменов: Назначава близки хора.

Мариета Димитрова подчерта, че заради липсата на работеща ВиК асоциация цялата област ще бъде лишена от всякакво европейско финансиране за подобряване на ВиК инфраструктура.

Веселин Стаменов пък коментира, че кметът на Кресна си е направил страхотен пиар от тази работа. Това беше един добър ход от негова страна, допълни журналистът.

„Той си направи пиар за сметка на цялата област, обаче“, допълни Димитрова.

В. Стаменов: Къде е областния управител в случая? Кметове излязоха и иззеха неговите функции. Което е най-страшно, защото той се държеше на някои пресконференции като секретарка на някои хора. На кметове и на представители на местната власт, които коментираха и дебатираха, а той само стоеше и кимаше с глава.

М. Димитрова: А той всъщност беше отговорния човек. Човекът, който трябваше да обиколи по места, да се срещне с хората, основно в Кресна. Да им обясни.

В. Стаменов: Случва се референдум в Кресна. Знаеха две медии за този референдум. Трябваше да знаят само две медии. Никой не отиде дори на живо. Тук имаме известни репортери на национални медии, които дето се вика муха да пръдне на центъра, отиват и застават. Защото имат нови раници за излъчване на живо и трябва да ги покажат по телевизията. А в един момент се случва в областта референдум, от който зависи съдбата на областта и никоя медия, освен тези, на които кметът на Кресна плаща казват: „В референдум: Браво, Кресна! Победа!“. Областният управител явно пак беше на почивка някъде със семейството си. Може би е седнал и е дебатирал кой къде да назначи, кой братовчед къде. Учинайки, стринки, лелинчовци и всякакви други кумашини, които той трябва да ги назначи и да изхвърли хората си от администрацията.

М. Димитрова: А забрави да свърши важното. Онова, което всъщност трябваше да стане и беше в интерес на хората.

В. Стаменов: Мили зрители, най-важното. Ние стоим, гледаме си сеира. Той твърди навсякъде, че ние изпълняваме поръчка заради това, че едва ли не го критикуваме. Тук е моментът да кажа, че съм водил лични разговори с него и той казва: „Да, аз знам кой стои зад цялата тази атака срещу мен“. Стои тази жена, която беше изгонена, за да може да бъде назначен неговият човек. Аз не я познавам тази жена. И тук е моментът да кажа критиката към нея: „Уволняват те. Изхвърлят те, за да назначи неговия си човек и ти си седиш и си траеш“. Аз ако бях на нейното място щях така да пищя от изхода на областната управа, че да ме чуят и глухите. И колкото и медиите да цензурират аз ще намеря начин да направя изявление от сорта на: „Бях уволнена защото така… Бях изхвърлена, защото…“. В крайна сметка може и във Фейсбук да напише истината. Явно тя също има какво да крие и ако няма какво да крие дори я приветствам да дойде тук при нас в студиото на „Неудобните“ или където прецени, но да разкаже нейната истина. За да не стане така Бисер Михайлов да казва: „Да, Топ преса плюят по мене, защото тя била поръчала. Blagoevgrad-News плюят по мене, защото тя била поръчала“. А в крайна сметка ние питаме, но явно няма кой да отговори. Аз тази жена не я познавам. Само на снимка съм я виждал.

М. Димитрова: Според мен, поне от това, което съм чувала от мои познати Диана Атанасова (бившият главен секретар на Областна администрация) е един интелигентен, скромен човек. Може би това й е попречило до момента да излезе и да каже, но ние ще направим постъпки да се свържем с нея. Там историята е много проста. Назначена на пряко нейно подчинение е била приятелката на сина на Бисер Михайлов. Т.е. кандидат-снахата. Та тя била явно недоволна от нарежданията и инструкциите на г-жа Атанасова.

М. Байрактарски: Не, не, напротив! Г-жа Атанасова била недоволна от това, че като й каже да направи нещо, тя отвръщала: „А, ти ще ми кажеш“.

Според Стаменов това е запазена марка на ГЕРБ и напомня за един случай в Гоце Делчев с директора на НПГ „Димитър Талев“, който е бил предупреден да не коментира много от чистачка – член на управляващата партия. Иначе щял да бъде изгонен от работа. Той допусна, че ако напишем нещо против кандидат-снахата на Бисер Михайлов, губернаторът може да ни репресира, защото има власт.

Мариета Димитрова поясни, че Диана Атанасова е работила дълги години в Областа управа, работила е с няколко областни управители и очевадно си е вършила добре работата.

В. Стаменов: Единият заместник-областен управител си гони едните задачки по назначение на директори на училища, защото сега нали Кунева е министър, а тя е неин човек тук. От другата страна е друг заместник-областен управител, който пък си гони задачките по Гърмен, по родното място. И по средата е господин НИКОЙ, с цялото ми уважение към институцията, но не и към човека, заемащ тази длъжност, който не знае къде се намира.

Главният редактор на Blagoevgrad-News пък заяви:

Аз го търсих този човек в качеството му на областен управител, тъй като преди две години мисля бях получила обещание от институцията Областна администрация независимо, че по това време имаше временно изпълняващ длъжността областен управител г-н Димитров. Той тогава даде едно обещание, което нямаше как да изпълни за времето, в което беше на този пост. Нещата не се случиха и след като Бисер Михайлов постъпи и аз ги потърсих отново Областна администрация, защото след като е излязло обещание от дадената институция, независимо кой я оглавява, трябва да изпълнено. Ставаше въпрос за един жп прелез, на който се случиха няколко инцидента. Когато потърсих Бисер Михайлов той отказа среща. Първо ми каза, че трябва да се подготви по темата, да провери какво е останало от предшествениците му и щял да ми се обади. Съответно се чухме по телефона и в разговора пак отказа лично интервю. Аз го записах по телефона и това излъчихме в едно предаване, в което той отказа да поеме въобще отговорност за каквото и да е било. Явно очакваше с този разговор да приключи нашата комуникация. Не очакваше обаче този разговор да излезе в национален ефир. След излъчването му той изпрати официални писма, обеща, свърши се работата. Трудно е да се вземе интервю от него.

Медийният мениджър на Топ преса пък заяви, че предишният пиар на Областната управа дори се е осмелил да заплашва медията, че ако се публикува нещо без тяхно разрешение, ще има саморазправа. Той уточни, че в момента в който пиарите чуят, че ги търсят от неудобна медия веднага прекратяват разговорите.

Мариета Димитрова разкри, че Бисер Михайлов всъщност е много благодарен към който трябва. Доказателство за това е назначаването на снахата на общинаря Рашко Динков за секретар на ВиК асоциацията. Преди години Михайлов и Динков работили заедно, уточни Димитрова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене