Да увековечиш паметта на близък с… чешма

Ерол ЕМИЛОВ
Да получиш себап, запазвайки паметта на починали близки. Това е смисълът на традицията да се изграждат чешми в Западните Родопи. Тя датира от хилядолетия и никога не е спирала, твърдят жители на община Сатовча.
Почти няма човек в общината, който не е запазил спомена за загубен близък роднина като изгради такова съоръжение в негова памет. Именно за това в 14-те населени места около общинския център има над 1 000 чешми. Преди няколко години Сатовча изпрати документи за кандидатстване за книгата на рекордите на Гинес. Очаква се в най-скоро време комисия от Лондон да посети района и да верифицира кандидатурата.
„Това е един стар обичай сред мюсюлманите. Когато техен близък почине, те веднага му правят чешма. По този начин децата увековечават паметта на своите родители и печелят „себап“ (възнаграждение за изпълнено добро дело“, обяснява кметът на Сатовча Арбен Мименов.
Той допълва, че чешмите нямат собственик и всеки, който иска да ги ползва, може да го направи. Който е отишъл първи през деня, получава правото да стои там цял ден и никой няма да го изгони.
Около някои от тях има изградени беседки с пейки и навеси, където човек може да отдъхне или да си направи пикник. През уикенда пък е традиция да се правят празненства около красивите градежи.
В миналото чешмите са били място за срещи между младите моми и момци в селата, твърди местният краевед Кирил Караколев. Така например най-старата чешма в село Кочан – Крачиловата, е била мястото, където момчетата и момичетата от селото са си правили срещи. С прокарването на ВиК мрежата обаче чешмите са преместени извън населеното място.
„Най-старата чешма в общината е тази в местността „Комитски бунар“ край село Плетена. Там видният деец и ръководител на ВМРО Ванче Михайлов се е срещал с бъдещата си съпруга Менча Кърничева“, разказа още Караколев.
Една от най-красивите чешми пък е построена в памет на младо момиче, което починало на 25-годишна възраст след токов удар. Баща й решил да увековечи паметта й, изграждайки водно съоръжение точно на завой при пътя в местността „Църквата“.
Краеведът допълни, че най-много чешми в региона е изградил дядо Асан Дзайнепов – 64. „Той не стоеше без работа. Винаги когато останеше свободен започваше да прави нова чешма. Спомина се преди 10-ина години“, разказват съселяните му.
КАК СЕ ПРАВИ ЧЕШМА?
Преди да се направи чешма, е нужна сериозна подготовка. Първо трябва да се намери чиста изворна вода. След това тя трябва да се „хване“ и каптира. По-старите хора в общината знаят как да я хванат и да не я смесят с т.нар. дива вода (от дерета и дъждове).
Технологията за изграждане на съоръжението описа пред Топ ПРЕСА Юсеин Узунов, който е изградил няколко чешми в родното си село. „След като се „хване“ водата, й се прави път. Пуска се чрез маркуч до мястото, където ще е чешмата. Прави се чучур, а след това той се загражда и се строи останалата част от нея“, разказа майсторът.
Местните хора казват, че чешма може да се построи и за жив човек. В този случай тя е за здраве, късмет и благополучие.
За да се регистрира кандидатурата на „съкровището на Сатовча“ за „Гинес“ е необходимо да се внесе сума от 4500 паунда, съобщи ръководителят на отдел „Култура“ в общината Емилия Кастаманова. Парите вече се събират.
ПРАЗНИК НА ЧЕШМАТА
След като е направено преброяване на чешмите, през 2012 година Общинският съвет в Сатовча взе решение да се впишев нов празник в календара на общината. Така се появява Денят на чешмата и семейството. Той се провежда всяка първа събота на юли. Тогава десетки гастарбайтери се връщат от гурбет и празнуват заедно със семействата си около прекрасните съоръжения. Правят се и барбекюта, а някои от празнуващите са си направили и приспособления за чеверме. Има и музика. Истински празник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене