Съветниците в Гоце Делчев гласуваха 400 лева годишен данък за таксиметровите превозвачи

400 лева годишно ще е патентният данък, който ще плащат таксиметровите превозвачи от община Гоце Делчев. При гласуването на новия данък за таксиметровите превози на пътници, общинските съветници се обединиха около тази сума, която е малко над минимума, заложен в закона – от 300 до 1000 лева.

Данък ще плащат регистрираните според наредбата шофьори на таксиметрови превози. На този етап в община Гоце Делчев редовните таксиметрови превозвачи регистрирани в ДАИ и с издадени разрешителни от кмета на общината Владимир Москов са 70, като доста повече, според проучванията са, нелегалните таксита.

С въвеждането на патентния данък за таксиметровите превозвачи, надеждите са да се намалят нелегалните таксита, коментираха на последното си заседание общинските съветници от Гоце Делчев. На заседанието бе изнесена и информация, че в ДАИ са подадени сигнали за нелегалните таксита, които превозват пътници в региона.

Глобите, които се очаква да бъдат наложени на въпросните нелегални превозвачи са нв размер на 2000 лева.

„По-изгодно за нелегалните таксиметрови превозвачи е да се узаконят и легализират бизнеса си, като си плащат патентния данък от 400 лева, който е един лев на ден, отколкото да плащат големите глоби от 2000“, аргументира се общинският съветник, адв. Костадинка Богданова.

Според направените проучвания относно размера на данъка за таксиметровите превозвачи в областта, за Благоевград той ще бъде 600 лева, за Банско – 500лева, в Разлог и Петрич по 300 лева, а в София 850 лева.

Определянето на размера на местните данъци и такси за жителите на новосъздаденото село „ Попови ливади” бе отложено, тъй като се чака категоризацията на населеното място от съответното министерство. До тогава размерът на данъците в село Попови ливади остава непроменен, а именно идентични с тези на селата Добротино и Средна, които са последна категория, а Гоце Делчев попада във втора категория.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене