Дисциплинарно производство срещу двама полицаи заради Лясковец

лясковец

Дисциплинарно производство срещу двама служители на Областната дирекция на МВР – Велико Търново е разпоредено от 19 март. Полицаите са обвинени в нарушения, довели до компрометиране на специалната операция в Лясковец, обяви заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, цитиран от „Фокус”.

Маринов определи като лъжи и манипулации заявките, че в МВР се фалшифицират документи, свързани с трагичния инцидент в Лясковец.

„Организацията на работа в МВР не позволява да се извеждат документи със задна дата. В рамките на проверките, разпоредени от министър Йовчев, всички документи се проверяват от съответните компетентни структури. Тези документи вече се намират в проверяващата комисия, назначена със заповедта на министъра”, поясни Васил Маринов.

„Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките по случая „Лясковец“, разбира се, че ще си подам оставката”, заяви междувременно главният секретар Светлозар Лазаров. Оттеглянето му, след по неговите думи „провалената операция”, беше поискано от опозицията. Лазаров отново призна, че при акцията са допуснати грешки и каза, че ще се търсят виновните за провала й.

Вчера главният секретар на МВР обясни, че в деня на щурма двама служители на ОД МВР – Велико Търново са снимали къщата на психично болния Петко Петков. След като ги е видял той се е барикадирал в дома си.

От МВР отказаха да отговорят на въпросите на Нова ТВ защо баретите са били с леката си защитна екипировка по време на операцията. Отказаха и да дадат разрешение за интервю с командира на баретите – Георги Гайков.

Обясненията на управляващите за случая и обвиненията на опозицията бяха коментирани днес в „Здравей, България” от депутатите Атанас Мерджанов (КБ) и Веселин Вучков (ГЕРБ).

„Много бързо избягахме от реалните проблеми и отидохме на терена на политическото противопоставяне”, каза в коментира по темата главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинителят на републиката обърна внимание, че бързо се е забравила трагедията на едно семейство и проблемът с тактическото обезпечаване на Специалния отряд за борба с тероризма.

Прокуратурата ще проверява всичко, свързано с операцията –  защитната екипировка на баретите, въоръжението им, тактическия план и изпълнението на операцията.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене