Пълна мъгла около бъдещето на Димитър Бербатов


За последно благоевградчанинът бе на терена за благотворителния мач Англия срещу останалия свят и дори вкара два голаСагата около поредния трансфер на Димитър Бербатов зацикли. Най-вече защото 35-годишният футболист сам не е наясно какво иска или пък летвата му е прекалено висока за желаещите го клубове.

Благоевградчанинът е без отбор от лятото, когато договорът му с гръцкия ПАОК бе прекратен, без да се използва клаузата за продължение с една година. Четвърти месец Митко не може да си намери нов пристан и да поиграе професионален футбол поне още един-два сезона, както самият той обяви, че се надява, а и има сили и какво още да даде на играта.

Според медиите в Италия добър вариант било да отиде в „Торино“. Старши треньорът на „биковете“ Синиша Михайлович се бил спрял на българина като решение за сериозните проблеми в предни позиции, които имаше преди две седмици. Сръбският наставник не можеше да разчита на контузените Адем Ляич и Андреа Белоти и единствената му опция в атака в момента бе Макси Лопес.

Преди това се говореше и за „Палермо“, където играе младият Ивайло Чочев. Целта на ръководството на клуба от остров Сицилия бе да привлича свободни агенти, какъвто е българинът. Но се оказа, че Бербо е твърде голяма лъжица за бюджета, тъй като изискванията му за заплатата са непосилни за „Палермо“. Официално не е известно каква заплата иска да получава българинът, но в солунския тим взимаше два милиона евро на сезон без бонусите. Предполага се, че днес Бербатов е склонен да приеме и по-малко възнаграждение, но не едва половината, а по-скоро нещо по средата. За сравнение – като футболист на „червените дяволи“ седмичната му надница бе 120 000 паунда, или приблизително осем милиона евро на година.

В Англия също се сетиха за бившия голмайстор на Висшата лига и се появиха варианти първо за „Астън Вила“, за което призна и Стилиян Петров. След това се появи интерес и от „Съндърланд“ според местните медии. Но всичко си остана в рамките на журналистическите спекулации. Също в тях бе и интересът от екзотични държави и отбори от Китай, Саудитска Арабия, че и от САЩ.

Заговори се дори, че Бербатов е отхвърлил мегаоферта от Индия. Предложението е било от местен клуб и е било доста сериозно във финансово отношение. Роденият в Благоевград футболист обаче категорично е отказал, тъй като няма интерес да се мести в толкова екзотична футболна дестинация.

Напоследък дори се появиха слухове, че Бербо обмисля да сложи край на кариерата си, тъй като през януари ще навърши 36 години. В това обаче няма нищо вярно и в момента играчът разглеждал няколко предложения според личния му агент Емил Данчев. „Моментът не е подходящ да се коментира темата – заяви Данчев пред „България Днес“. – Знам, че футболните запалянковци у нас се вълнуват къде ще играе Митко, но преди да има нещо подписано, не е сериозно да обсъждаме. За край на кариерата също е пресилено да говорим.“

С най-голям интерес се очакваше краят на август, когато затваряше трансферният период, тъй като последните сделки за българина бяха сключвани точно в 12 без 5. Въпреки че като свободен агент той може да подпише във всеки един момент и с всеки един отбор.

Нещата започнаха така за Бербо преди осем години, когато премина в „Манчестър Юнайтед“ от „Тотнъм“, където две години по-рано бе взет от „Байер“ (Леверкузен). Тогава българинът бе искан от „Милан“ и трансферът вече бе уговорен. Дори футболистът и мениджърът му хванаха самолет за Италия, но се оказа, че са прекратили пътуването в Германия. И в последния момент подписа на нападателя получи Алекс Фъргюсън. Три лета по-късно отново имаше трансферна сага със звездата от Благоевград, която завърши с преминаването му в лондонския „Фулъм“. По късно историята се повтори и голаджията се озова във френския „Монако“, а за последно изкара един сезон в ПАОК.

В момента Бербатов поддържа форма със старозагорския „Верея“, където треньор е приятелят му Александър Томаш.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене