Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, измамени от „Михайлидис“, във вторник блокират пътя за Гърция

Голям протест готвят за вторник тютюнопроизводители от четирите общини в Неврокопско – Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев, срещу гръцката изкупвателна фирма „Михайлидис”, която все още не е платила изкупената им през 2015 година продукция.

Протестиращите се канят да блокират международния път за южната ни съседка Гърция на кръговото кръстовище в Гоце Делчев. Измамените от гръцката фирма планират блокада и на пътните артерии, които водят към общините Гърмен, Сатовча, Доспат и Хаджидимово.

Те са дали ултиматум до края на работния ден в понеделник изкупвачите от „Михайлидис“ да преведат парите им, а ако това не се случи – във вторник преминават към стачни действия и граждански неподчинения.

Протести против „Михайлидис” за вторник се подготвят в цялата страна, където гръцката фирма е изкупувала миналата година тютюни и не се е разплатила с производителите.

„Последните ми разговори със собственика Михаил Папанастасиу бяха преди дни, като обещанието беше до петък да се разплатят с всички тютюнопроизводители в страната за купена продукция през 2015 г. Хората дори им дадоха толеранс до понеделник – 12 септември, при все, че първоначалното обещание бе да се преведат парите до 1 септември“, коментира пред ИНФОМРЕЖА председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча д-р Арбен Мименов.

Той бе категоричен, че ако до понеделник фирмата не спази обещанието си, лично ще подкрепи производителите, като застане редом до тях по време на протестите им.

„Защото вече и аз се уморих от безконечни преговори и фалшиви обещания. Вече идва време за новата изкупна кампания на тютюна от реколта 2016, а има толкова много хора в нашия регион и страната, които чакат от „Михайлидис“ парите си за миналата година.

Гръцката фирма има сключени договори за изкупуване и на новата реколта. Хората обаче се страхуват да им продадат тазгодишната си продукция и за да не останат без пари, вече си търсят и други фирми за реализиране на произведения тютюн.

„Друг е въпросът как „Михайлидис“ ще стартира новата изкупна кампания, като не е разплатена миналогодишната“, коментира още председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене