Досие: 34-ма ДС агенти пробвали да влязат в общинските съвети в Пиринско

34-ма сътрудници на Държавна сигурност и  разузнавателните служби на БНА откри Комисията за досиетата в списъците на кандидатите за общински съветници в Благоевградска област, регистрирани в местните общински избирателни комисии за избори 2015. Те бяха открити сред общо 1126 мераклии за местната власт.

Най-много агентурни представители в новата партида разсекретени агенти има БСП – 8.

Алексей Асенов Спахиев от с. Вълкосел, кандидат-съветник в община Сатовча, е вербуван през далечната 1957 г. за ДС – Гоце Делчев и ДС на ОУ на МВР – Благоевград, а за различните структури е работил под псевдоними Смелчак и Кошук. Андон Славчев Ризов от БСП листата в Сандански се е трудил за ДС като агент Слави от 1979 до 1988 г. Благоевградският стоматолог Вангел Димитров Арабаджиев е от новите лица, попаднали в списъка на Комисията по досиетата – агент Коларов е вербуван за ДС през 1986 г., няма данни кога е снет от отчет. Друг социалист с досие в службите е Димитър Великов Баханов от с. Копривлен – агент Николов през 1978-1979 г., който бе в листата на столетницата за община Хаджидимово. Иван Илиев Костов от с. Коларово, атакувал местната власт в Петрич, е бил съдържател на явочна квартира към ОУ на МВР – Благоевград –ДС – РУ – Петрич след 1980 г.,  и носител на атрактивния псевдоним Китка. Кандидатът за общински съветник в Гърмен Никола Василев Малаков от с. Дебрен  се е трудил за 2 служби – ОУ на МВР –Благоевград – ДС и РУ на Генщаба, изпълнявайки  длъжностите съдържател на явочна квартира и секретен сътрудник и подписвайки се с псевдонимите Кавака и Минчев. Вербовките му са съответно от 1975 и 1983 г.

В групата на социалистите агенти са още Новко Аспарухов Попов от петричкото с. Самуилово – ДС агент Анастасов след  1989 г., и благоевградчанинът Цанко Христов Църниклийски – ДС осведомител Драганов  през периода 1970-1973 г.

Агенти има и в листите на още няколко партии, свързани с бивши членове на БСП.

Симеон Асенов Димитров от санданската листа на партията на експрезидента Георги Първанов АБВ е бил в VІ управление ДС, а под докладните му записки през 1986-1990 г. е слагал псевдонима си агент Левски или Големанов. Кирил Костадинов Апостолов от благоевградската листа на Социалистическа партия „Български път“ също е бил агент по линия на VІ управление след 1985 г., под прозаичното име Димитров.Христо Славев Христов, агент Красимир на ДС през 1979-1983 г., беше кандидат за общински съветник в Благоевград от МК ЕКИП-АБВ-НДСВ-ОБТ, а Валери Вангелов Бохоров – агент Крум на ДС през 1984-1986 г., се кандидатира за съветник в Петрич и с това вкара в списъка на комисията и партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

Реформаторският блок има 2-ма свои представители в агентурните среди. Бисер Филипов Келешев от гр. Хаджидимово – агент Чинарски, вербуван на 09.12.1987 г. и без данни кога е прекъснал. Съпартиецът му Ердоан Ибраим Ибраим от с. Дъбница –  агент Янко, е започнал по-рано агентурната си кариера в ДС, за която е вербуван през 1985 г., а миналия месец бе в листата на реформаторите за Хаджидимово.

„Атака“ е представена от двама кандидат-съветници – разложанинът Благой Дункин – агент Василев с дейност от 1989 г., и Елена Димитрова Башова, кандидатка в Гоце Делчев, която е от малкото жени, работили за VІ управление на ДС през периода 1977-1985 г., и единствената, подписвала се с агент Валерия.

В списъка има истинско изобилие от земеделци.

Звездан Димитров Гацев от с. Враня, кандидат за общински съветник в Сандански от ЗС „Ал. Стамболийски“, е бил съдържател на явочна квартира Вихрен към ДС след 1981 г. Съпартиецът му

Иван Кирилов Катулов – агент Павел в ДС след 1989 г., бе кандидат в Петрич. Наско Стоянов Петев  от петричкото с. Марикостиново е работил към ОУ на МВР – Благоевград – ДС по линия на ВГУ като агент Горан /1987-1989 г./, а беше в листата на същия земеделски съюз в Сандански. В тази група е и Петър Аспарухов Руйков, щатен служител на ДС, преназначен през 1989 г. за разузнавач и озовал се в листата на коалиция „Земеделци за Петрич“.

В коалицията на петричкия екскмет Вельо Илиев „Роден край“ на ДС е сътрудничел Атанас Илиев Божанин – псевдонимът му през 1980-1982 г. е бил агент Василев.

ВМРО-БНД е представена от Георги Петров Крънчев, кандидат в Разлог с ДС псевдонима агент Николов, и Методи Атанасов Калайджийски от благоевградското с. Падеш – агент Камбуров през 1986-1988 г.

ДПС традиционно е представено от неуспелия кандидат за кмет на Гърмен Ахмед Башев –агент Манол.

Милко Смиленов Манов от коалиция „Бъдеще за община Хаджидимово“ е вербуван през 1984 г. и си е избрал псевдонима агент Ласков. Валентин Славчев Тупаров от коалиция „За Гоце Делчев“ е бил „секретен сътрудник Тройка и Славов“ и съдържател на конспиративна квартира. Георги Александров Стойков – агент на ДС под името Митков, бе в листата на „Коалиция за възраждане на община Петрич“. Следват Зорат Ахмедов Таламанов от Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен“ /ДС, агент Николай, 1980-1986 г./,Камен Славчев Хаджиев от листата на БДЦ в Сатовча /ДС, агент Георгиев, 1980-1989 г./,Катерина Михайлова Чобанова от „Обединена социалдемокрация“ в Сандански /ДС по линия на управление VI, агент Елена, след 1984 г./, и Константин Иванов Гулев от коалиция „За Гоце Делчев“ /ДС, агент Румен, 1980-1983 г./

В благоевградските съветнически листи е имало още 2-ма с досиета.

Любен Христачков Кадийски от Логодаш – като осведомител Чавдар, захранвал ДС с данни близо 20 години, от 1970 до 1989 г. На тези избори бе кандидат за общински съветник от коалиция „Заедно за Благоевград“. Румен Александров Крумов от коалиция „Заедно за промянатае започнал да работи за ДС през 1982 г. като агент Сашко. В Сандански Румен Емилов Гърчев от партия РЗС се оказа агент на VI управление на ДС, носещ фамилията на един от най-светлите литературни герои на България Бойчо Огнянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене