В Дупница се чудят бил ли е генерал Кирил Вазов

От години улица в Дупница носи грешно име – това на генерал Кирил Вазов. Такъв военен деец не е имало, коментират минувачи. Иначе грешно кръстената улица е на една от сравнително дългите в града – започва от ул.”Родопи” и свършва на ул. „Венелин”. И е доста натоварена.

ulГрешката вероятно е допусната по време на масовото преименуване на улиците след 10 ноември 1989 г., но и досега не е направена корекция.

Според историческата справка Кирил Минчев Вазов е един от четиримата братя на патриарха на българската литература поета Иван Вазов. Генерали от това семейство и герои от войните са Георги и Владимир Вазов, Борис Вазов е дългогодишен депутат и общественик, а Кирил Вазов е лекар. Той няма никакво отношение към българската армия.

„Човек може само да се чуди как е възможно да се получи и търпи над две десетилетия такова смешно несъответствие при наличието на исторически музей, на множество специалисти-краеведи. Вероятно това не е най-важният проблем на община Дупница, но спазването на историческата истина е израз на уважение към богатото ни минало. Вариантите за решение на проблема са няколко – улицата да бъде преименувана на един от двамата братя-генерали или името Кирил Вазов да остане, но с лекарската си професия – доктор Кирил Вазов“, пише в сигнал до общинската управа д-р Радослав  Радославов, местен активист, бивш общински съветник.

Историци и литератори реагират и за допускана в други градове грешка при именуването на улици – бъркат се Петко Р. Славейков и Пенчо П. Славейков. Това станало в кюстендилсок село, но от кметството се поправили навреме, коментират администратори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене