Изложбата „13 безсмъртни българи” гостува в Радомир

Експозицията, по повод Деня на Съединението, е подредена в изложбената зала „Войнишко въстание” и ще остане в града един месец, съобщи директорът на Общинския исторически музей Гергана Първанова.

Изложбата представя идеята на богослова и общественик Ваклуш Толев за изграждане на Дом-светилище на 13 безсмъртни българи в нашата история, сред които той поставя и княз Александър Батенберг, по чието време се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Тържествата по случай Деня на Съединението ще преминат в града под мотото „Съединението прави силата”.

В 11.00 часа общинската управа на Радомир и жители на града ще поднесат венци и цветя на паметника на подпоручик Константин Цанков – първият загинал български офицер в Сръбско-българската война през 1885 година. След официалната част на площад „Свобода” ще има тържествен концерт с участието на народната певица Гуна Иванова. С отбелязването на Съединението, в Радомир се дава старт и на проявите от програмата на града за европейските дни на наследството.

Те ще продължат през целия септември, а общината се включва в мащабната инициатива за втора поредна година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене