ОБС-САНДАНСКИ РЕШИ: ДЕТСКАТА ГРАДИНА В МЕЛНИК ОСТАВА ЦЕЛОДНЕВНА

Филиалът в Мелник, който е към детска градина „Великденче” в Склаве, община Сандански, остава на целодневно обучение. Това решиха съветници по време на проведено заседание. Искането на директора на детската градина Светла Граматикова бе той да премине на полудневно обучение, като по този начин ще бъдат направени икономии в размер на около 4000 лева. Годишната издръжка за филиала при целодневно обучение е в размер на 28 000 лева, стана известно от справка, представена от директорката пред местните парламентаристи.

По време на заседанието съветниците влязоха в остър спор дали детската градина в Мелник изобщо да преминава на полудневно обучение, или да бъде закрита. И двата варианта не получиха подкрепа.

„Средствата, необходими за издръжка на филиала, ще трябва да се дофинансират от бюджета на общината. В момента в детската градина са записани 9 деца, в началото на месец февруари се очаква да бъде прието още едно дете. Необходимият брой за група е от 12 деца”, каза зам. кметът Зорица Органджиева. Тя посочи, че директорът на детската градина няма как да защити образеца пред Министерството на образованието. „Правилното решение е да се закрие филиалът и децата да пътуват до детското заведение в Склаве”.

Това предложи и съветникът Георги Георгиев. Шефът на дирекция „Образование, култура, спорт и социално дело” в община Сандански Людмила Караиванова бе категорична, че трябва да се спазват нормативните документи и да се работи по закон. „Ние сме закривали детската градина през годините в Мелник заради липса на деца и сме я разкривали отново. Това става с решение на Общинския съвет. Сега, за да защити образеца директорът С. Граматикова, по-добрият вариант е децата да посещават детската градина в Склаве”, заключи Л. Караиванова.

„Едно закриване е свързано и със социалния ангажимент. Не знам дали ви е известно какво се случва през месец август, когато детските заведения в града и селата не работят. Родители също не са работа”, заяви съветникът Живко Иванов и предложи филиалът да остане на целодневно обучение.

13 съветници гласуваха „за” предложението детското заведение да премине на полудневно обучение, останалите се въздържаха и гласуваха против. За да влезе в сила решението, бе необходимо да има 15 гласували „за”. На практика остана старото решение на Общинския съвет, взето на предната сесия – филиалът да започне да работи на целодневно обучение.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене