Гл. комисар Николай Николов в Благоевград: Субсидиите за пасищата са в основата на големите пожари напоследък

Субсидиите за пасищата са в основата на големите пожари напоследък. В момента изтичат сроковете, в които собствениците на декларирани земи да докажат пред управляващия орган, че земите са им почистени, те вкарват тежка техника, за да почистят пасищата, прехвърчат искри и тръгва огъня. Това мнение изказа днес в Благоевград. директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

Специално пожарът в Сакар планина, който обхвана над 10 000 дка  е предизвикан от собственик на тракторна техника, с която почиства пасищата.

„Това му е втори пожар такъв. Арестуван е, ще му бъде потърсена наказателна отговорност.

Какво може да направим?!? От сутринта работи една експертна група в Министерството на земеделието и храните, която има задача да оптимизира процесите по финансирането на почистването на пасищата по програмата за селските райони“, каза още гл. комисар Николов. Той също така уточни, че не отрича ползата от тази програма, напротив.

„Смятаме обаче, че времето на контрол трябва да е по-различно – например до края на месец юни това нещо трябва да е свършило и след това само косене на тревата, без да влиза тежка техника“, допълни шефът на пожарникарите в страната.  

 Той съобщи, че към момента обстановката на пожара в Сакар е сравнително спокойна.

„Остават около километър и половина по периметъра да бъде заграден. Ако не ни изненада времето, т.е. не духа силен вятър, надявам се днес да го приключим. Няма никаква опасност за населението. Снощи късно се наложи да евакуираме около 50 възрастни хора, бяха настанени в сградата на кметството, обгрижени от кмета. Рано сутринта имаше кризисна ситуация с Българска поляна, но момчетата успяха да се справят.

Успяха не само моите колеги, а всички които са на терен. Това са пожарникари, полицаи, горски работници. Трябва да похвалим горските стопанства, защото за кратки срокове успяха да доставят доста модерна техника, изключително ефективна за гасене на горски пожари.

Гасенето на един такъв пожар – над 10 000 дка, изисква много усилия, много добра организация между всички, които са на място, за да успеем да овладеем ситуацията, да не допуснем жертви и да предпазим хората от опасности“, коментира гл. комисар Николай Николов.   

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене