Туризмът измести категорично тютюна в Огняново

Селският туризъм в Благоевградско вече измества категорично производството на тютюн, признаха от Асоциацията на българските села. От 2008 г. насам регистрираните места за настаняване като цяло в българските села постепенно се увеличават и вече са около 2200. Причината – все повече хора, живеещи в градовете, търсят спокойствието и чистия въздух на родните места, за да си почиват. Друга причина е, че все повече са желаещите да инвестират и евентуално да се ползват от финансово подпомагане по линия на Програмата за развитие на селските райони, коментира той.

Къде има най-много къщи за гости и къде селският туризъм е най-развит? Със сигурност гърменското село Огняново е именно едно от тези населени места, където местните казаха категорично сбогом на тютюнопроизводството и прилагат все по-успешни туристически практики.

Тук всяка година броят на обектите за подслон на туристи расте. Преди 18-20 години почти цялото население се занимавало с производство на тютюн, произвеждали се между 120 и 150 тона тютюн. В момента има не повече от десетина семейства от общо 1700 души, които отглеждат едва 7-8 тона тютюн. Напусналите полето печелят от туризъм. Хотелите никнат като гъби, вече са 22, а се строят още 4-5, които ще са готови до няколко месеца.

В скоро време тук ще бъдат изградени и нови къщи за гости и туристически атракции. Една от сградите е в местността Банята и е на площ от 1 декар. Малък хотел ще бъде изграден и в местността Градец. Терен от 2281 квадратни метра е отреден за жилищно строителство и в местността Кьосе баир в землището на Огняново. Тук почти няма безработица. Дори хора от съседни населени места намират работа в хотели, заведения, магазини.

Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Огняново пък се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. По празниците над 90% от легловата база е заета. Реално леглата в селището вече са почти 1500.

„Дори през зимата идват много българи и чужденци, за да лекуват болежки с минералната ни вода, най-много са тези от курортите Банско и Разлог”, казва хотелиерът Венцислав Шарков. В последните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори.

Местните хора отдавна са наясно, че тяхното богатство е водата. Тя дава поминък на населението. „Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер в частните квартири. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска. Нощувка със закуска и вечеря пък струва само 29 лева. Имаме много редовни клиенти, което е знак, че се справяме. Трябва много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите ни“, твърдят хотелиери. Доста от тях са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти зеленчуци. Развитието на туризма е нашето бъдеще. Тютюнът остана в миналото, никой не иска да се връща на полето”, категоричен е Венцислав Шарков.

В махала „Чинара“ всяка втора къща предлага стаи за гости. Сградите са измазани, подредени. Дворовете край тях са чисти и потънали в зеленина. Близостта на квартала до минерална вода води тук всеки ден мераклии да нощуват.

Огняновските минарални бани се състоят от 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и средна температура на водата 39-40 градуса по Целзий. Физико-химичният им състав ги охарактеризизра като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести. Всеки месец за балнеологични процедури тук пристигат около 2000 души, сред които и чужденци от цяла Европа.

Най-известният и най-голямият извор тук – Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториума. Тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура 42,5 и 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.

Крайселско е другият минерален възел, който се намира на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с общ дебит 17 л/сек, чиято температура достига около 16-40 градуса по Целзий. Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Абсолютно всички минерални извори на територията на селото са без санитарно–химическо замърсяване и са бактериологично чисти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене