Семейства в Осиково бедстват, 8 месеца чакат пари за предадения тютюн

Гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” продължава гаврата с жителите на Неврокопско. 80% от стопаните в гърменското село Осиково не са взели и стотинка за предадения тютюн от миналогодишната реколта на гръцкото дружество. 28 семейства живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина.

„Положението е нетърпимо. Хората са готови на крайни действия. Разбрах, че гърците за втори път са поели ангажимент пред земеделския министър Десислава Танева, че ще се издължат. Но това го слушаме вече 8 месеца. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна”, заяви кметският управник на Осиково Митко Дедьов.

Заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в населеното място са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10.

Гръцката фирма започна да изплаща поетапно задълженията си в края на юли към стотици тютюнджии от миналата година. Но така и не са превели парите на всички стопани в региона.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене